Radar · Djurrätt

Avel på populära hundraser förbjuds

Engelsk bulldog drabbas ofta av andningsproblem på grund av hård avel.

Avel på de populära hundraserna cavalier king charles spaniel och engelsk bulldog strider mot Norges djurskyddslagar, slår en domstol i Oslo fast.

Den norska djurrättsorganisationen Dyrebeskyttelsen hade stämt Norska Kennelklubben, de två rasförbunden och sex uppfödare för brott mot djurskyddslagen.

– Det här är en historisk dom som väcker internationell uppmärksamhet, säger Åshild Roaldset från Dyrebeskyttelsen.

Hon anser att hundar har rätt till att avlas till friska individer.

– Vi har ju haft den ordalydelsen i lagen, så vi visste ju det här. Äntligen är det fastslaget av Oslo tingsrätt att hundar ska avlas friska, säger Roaldset.

Hundar från båda raserna dras ofta med problem som en följd av hård avel, som andningsproblem, ögonsjukdomar, hjärtfel och ledproblem.

Norska Kennelklubben är överraskad och besviken över beskedet, och menar att okontrollerad avel riskerar innebära allvarligare problem.

”Om det fina arbete som i dag bedrivs genom NKK och rasklubbarna ska avslutas för raserna engelsk bulldog och cavalier king charles spaniel befarar vi att det kommer att påverka hundhälsan negativt”, säger Tom Øystein Martinsen, styrelseordförande i NKK i ett pressmeddelande.

Även Svenska Kennelklubben kommenterar domen i ett uttalande.

”SKK anser inte att avelsförbud för en hel ras är rätt väg att gå utan förespråkar fortsatt dialog mellan uppfödare, domare, klubbar, veterinärer och myndigheter för att påverka aveln i rätt riktning”, skriver organisationen.