Radar · Utrikes

Fortsatt våld mot civila i Tigray

Flickor håller en banderoll som stödjer vapenvila mellan Etiopiens regering och rebellerna i Tigray i samband med en gatufestival i Mekele den 26 november.

Eritreanska styrkor fortsätter att döda civila i regionen Tigray i Etiopien, trots att en överenskommelse om vapenvila slutits mellan huvudparterna i konflikten. Någon nödhjälp från WHO når heller inte fram.

Nya uppgifter visar att attacker mot civila fortsätter, främst utförda av militär från Eritrea som varit en aktiv part i kriget i Etiopien.
Mellan den 17 och den 25 november dödades 111 civila och 103 skadades av de eritreanska styrkorna, konstateras i en rapport som tagits fram av FN-organ samt ickestatliga organisationer.

Styrkorna från Eritrea, som slagits vid den etiopiska militärens sida under den två år långa konflikten i Tigray, verkar därmed inte ha hörsammat vapenvilan som slöts i början av november.

Kidnappning och plundring

Dessutom anklagas eritreanerna för att ha fört bort 39 människor, samt för plundring. En av de kidnappade hittades död.

Övergreppen äventyrar fredsavtalet mellan Etiopiens regering och ledarna för Tigray. Tigreanska rebeller har förbundit sig att lägga i från sig vapnen inom 30 dagar, men säger nu att de fullföljer detta först när eritreansk militär lämnat regionen.

Världshälsoorganisationen, WHO, och dess krischef Michael Ryan varnade på fredagen om problem att nå fram med hjälpsändningar till behövande i Tigray.

Desperat läge

Ryan sade att man fortfarande väntar på att löftet om fri access till utsatta områden i regionen, vilket var en del i uppgörelsen mellan parterna, ska infrias.

— Fredsprocessen har ännu inte resulterat i obehindrade möjligheter att utöka medicinskt och hälsostöd som folket i Tigray behöver, sade Ryan på en presskonferens.

— Vi har länge väntat på att kunna hjälpa dessa människor vars situation är desperat.

Regionen har varit isolerad under mer än ett år, läkemedel och andra livsnödvändiga produkter är bristvaror. Bankväsendet fungerar inte och tillgången till elektricitet är mycket begränsad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV