Radar · Politik

USA-politiker: Jag röstar nej till Sverige i Nato

Josh Hawley, och 18 andra senatorer, kommer att rösta nej till ett svensk medlemskap i Nato eftersom han anser att USA borde fokusera på Kina.

Senatorn Josh Hawley kommer att rösta nej till att släppa in Sverige i Nato.
– Vi får inte sätta flera amerikanska liv på spel i Europa, anser han.

Den 5 juli undertecknade samtliga Natoländer anslutningsprotokollet för Sverige, och Finland, vilket möjliggör svenskt medlemskap i Nato. Sedan dess har 19 Natoländer gått vidare och ratificerat protokollet.

Elva länder har ännu inte gjort det, däribland USA, och alla 30 länderna i Nato måste godkänna Sverige och Finland. Amerikanska senatens demokratiske majoritetsledare Chuck Schumer hoppas kunna genomföra en omröstning den här veckan innan det är dags för ledamöterna att ta ledigt en månad från den 8 augusti.

Men långtifrån alla senatorer vill ha med Sverige och Finland i Nato. Hittills har 18 republikanska politiker i senaten och representanthuset sagt nej till Natomedlemskap för Sverige och Finland.

Nu sällar sig även den republikanske senatorn Josh Hawley till skaran som kommer att rösta nej till att släppa in Sverige och Finland i Nato, skriver han i en debattartikel i The National Interest.

"Vi måste göra mindre i Europa"

Han anser att USA inte bör utöka sitt säkerhetspolitiska engagemang i Europa, utan i stället bör USA fokusera på Kina, som han kallar för ”USA:s främsta internationella motståndare”.

“Vi måste göra mindre i Europa, och övriga ställen, för att kunna prioritera Kina och resten av Asien”, skriver Josh Hawley i debattartikeln.

Josh Hawley vill vara tydlig med att han inte vill att USA ska gå ur Nato, men han vill att de europeiska medlemsländerna ska göra mer. Sedan 2006 är det sagt att medlemsländerna ska lägga 2 procent av BNP på det nationella militära försvaret.

Josh Hawley tycker att alla bör lägga mer än så. Vilket USA gör, till skillnad från många europeiska länder.

Anser att Sverige borde satsa mer på försvaret

“När det gäller Sverige och Finland är båda nationerna avancerade ekonomier, med dugliga militärer. Men de har ännu inte gjort de politiska åtaganden som är lämpliga för deras geostrategiska positioner. Sverige lägger inte 2 procent av sin BNP på försvar och kommer inte att göra det på flera år framöver”, skriver Josh Hawley.

Inte heller Finland lägger tillräckligt mycket anser senatorn.

“I händelse av en framtida konflikt i Europa skulle amerikanska styrkor nästan säkert kallas in för att försvara båda länderna”, skriver Josh Hawley och fortsätter:

“Tills dess att våra europeiska allierade gör de nödvändiga åtagandena för sitt eget nationella försvar får vi inte sätta flera amerikanska liv på spel i Europa samtidigt som vi låter Kinas makt växa okontrollerat”.

USA kommer med stor sannolikhet ändå godkänna Sverige och Finland som medlemmar i Nato eftersom en majoritet av både de demokratiska och republikanska senatorerna tänker rösta ja.

Läs mer:

Sveriges och Finlands Natoprotokoll undertecknat

”Sverige förändrar lagar för Turkiets skull”