Zoom

Nyanlända besvikna på behandlas annorlunda mot ukrainare

Volontärer delar ut förnödenheter till Ukrainska flyktingar då de anländer till hamnen i Karlskrona.

Varför vill svenskarna ta emot ukrainare i sina hem men inte araber eller afghaner? Det är en av många frågor som flyktingar som kom under flyktingvågen 2015 ställer sig i dag. ”Det var ingen som körde ned och hämtade mig när jag flydde från Syrien”, säger Samer.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes den 24 februari fram till 24 mars har över 21 000 ukrainska medborgare sökt skydd i Sverige. Tusentals fler väntas komma. Responsen från Sverige och övriga europeiska länder har varit kraftfull. Privatpersoner i Sverige har samlat in förnödenheter och kläder och kört dem till den ukrainska gränsen. Andra har ordnat med bussar för att ta med flyktingar tillbaka till Sverige.

Med kriget i Ukraina har synen på flyktingar skiftat i Sverige. Tidigare hette det från politikerna att flyktinglagarna skulle stramas åt men nu välkomnar tusentals svenskar ukrainare i sina hem.

– Det är många som är arga och skriver på sociala medier att svenskarna är rasister som är snälla mot ukrainare men inte mot muslimer och araber, säger Samer, som bor i Malmö och kom till Sverige 2015 från Syrien.

Han berättar att hans flykt var mycket svår. Han färdades först med gummibåt och tog sig sedan genom Europa på olika sätt. Flera andra som flydde som han, har vittnat om hur gränsvakter misshandlat och rånat dem i länderna de passerade.

– Många är besvikna och undrar varför ingen kom och hämtade dem med bil. Vi fick betala våra biljetter själva. Varför får ukrainare gratis resor och inte vi, säger de i chattarna.

Annan stämning

Även om tonfallet på sociala medier är hård så är det inte hela bilden, berättar Samer.

– När jag kom till Sverige var det en annan stämning i landet. Det fanns en större solidaritet och förståelse för flyktingarna från Syrienkriget. Jag fick kontakt med en familj som öppnade sitt hem för mig. Jag tackade nej för jag ville klara mig på egen hand, men vi har en jättefin kontakt fortfarande. Men stämningen i Sverige har hårdnat.

Han tycker att felet ligger på både migranterna och svenskarna. Integrationen har inte fungerat för många flyktingar och de har hamnat i ett utanförskap och bidragsberoende. De har inte lärt sig språket eller velat lära sig hur det svenska samhället fungerar.

– Andra kämpar hårt för att bygga ett nytt liv, och straffas för att några av deras landsmän är rötägg. Jag har märkt av att svenskarna har börjat ta avstånd från invandrare. Det finns en distans som växer, säger Samer.

Samtidigt har restriktionerna hårdnat som har gjort det svårare att få stanna och att få rätt till anknytningsinvandring. Många väntar på svar från Migrationsverket. Så sent som ifjol kritiserade JO Migrationsverkets långa handläggningstider.

– Förut sade de att handläggningstiden är långa på grund av brist på personal, men nu anställer Migrationsverket massor av personal för att ta hand om ukrainarna. Det gör folk bittra.

Förnödenheter sorteras, packas och märks upp av nätverket Helping hands för att lastas i bilarna som ska skickas mot Ukraina
Förnödenheter sorteras, packas och märks upp av nätverket Helping hands för att lastas i bilarna som ska skickas mot Ukraina. Många nyanlända undrar varför de inte har mötts med samma engagemang.  Foto: Johan Nilsson/TT

Dålig information

Samer förklarar att det råder stor förvirring kring flyktingarna från Ukraina bland nyanlända i Sverige. Bland annat får alla ukrainska medborgare automatiskt ett turistvisum på 90 dagar när de kommer in i EU. Det är alltså inte olagligt att hämta en ukrainare i Polen med bil som svensk privatperson, vilket det vore om man hämtade en syrier.

– Folk vet inte om hur lagarna fungerar. Jag måste ändå säga att jag tycker att svenska myndigheter inte diskriminerar. Skatteverket och Försäkringskassan behandlar alla lika oavsett var de kommer ifrån, säger Samer.

De hårdare tongångarna mot flyktingar i den politiska debatten och i samhället under senare år, ställs i kontrast till viljan om att hjälpa de från Ukraina. Kriget i Ukraina har fått många länder att tänka om kring sin flyktingpolitik.

I Danmark kommer förslag nu på att ändra lagstiftningen så att inte gränspolisen beslagtar de ukrainska flyktingarnas guld och smycken, en lag som infördes för sex år sedan när syrierna flydde och som motiverades med att flyktingarna måste bidra ekonomiskt för den danska statens kostnader.

Danmark funderar även på att ändra på begreppet flykting så att folk från Ukraina inte inkluderas utan räknas som en egen kategori.

Även politikerna i Sverige har ändrat uppfattning kring flyktingpolitiken. För två år sedan reste Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, till Grekland för att dela ut flygblad till migranter om att “Sverige är fullt”. Nu har partiet öppnat upp för medlemskap i Nato, samt klubbat igen ett ändringsförslag till den egna migrationspolitiken. Numera vill SD ”stoppa asylinvandringen från länder som inte utgör vårt närområde” och ”prioritera kvotflyktingar från närområdet”.

– Jag vill understryka att det här handlar om ett tillfälligt skydd i närområdet i en akut situation, och ingenting annat, säger Jimmie Åkesson, till SVT.

Andra företrädare för SD menar att eftersom ukrainare är “västerländska, arbetsvilliga och kristna” kommer det inte bli några integrationsproblem, vilket gör att många SD-kommuner nu tar emot flyktingar på ett annat sätt än tidigare.

Kvinnor och barn

– Jag levde i kriget i Syrien i fem år innan jag flydde. Jag vet hur det är och vad människor i Ukraina går igenom nu. Men kriget i Syrien ligger långt borta för svenskarna. När det händer i Europa blir det en annan sak. Jag kan förstå att människor vill engagera sig när det händer i deras närhet, säger Samer.

En annan skillnad från 2015 är att många som kommer nu är kvinnor och barn. Det är lättare för en svensk familj att öppna sitt hem för en mamma och ett barn än för exempelvis två syriska killar, berättar Samer.

– Det är mänskligt. Vi killar klarar oss lättare. Det är bara så.

Han är orolig för den hårda jargongen på arabiskspråkiga chattar. Hatet och rasismen mot svenskar florerar. Konspirationsteorier som att socialen beslagtar muslimska barn gör att det finns en hotbild mot Sverige, menar han.

– Det finns till och med de som vill att Putin invaderar Sverige. De är inte kloka. Putin bombade deras hus i Syrien och nu hejar de på honom. Men man vet inte om de som skriver kommentarerna faktiskt bor i Sverige, eller bara är troll som sitter utomlands.

Han är också kritisk mot sina landsmän som klagar på att svenskarna nu hjälper ukrainare men inte dem när de flydde.

– Det stämmer inte. Jag mötte Röda korset och representanter från svenska myndigheter när jag kom till gränsen. Det var flera familjer som kom till HVB-hemmen där syriska flyktingar bodde för att hjälpa till.

Fotnot: Samer heter egentligen något annat.

Läs mer:

Migrationsverket gör bokstavligt talat människor papperslösa

Ukrainas miljö skadas för lång tid framöver

Det är i krig som pacifismen behövs

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV