Radar · Utrikes

Kiev fritt – massgrav för 300 grävd i Butja 

En satellitbild visar ryskt tillbakadragande från flygplatsen i Hostomel, norr om Kiev.

Ukrainsk militär har återtagit kontrollen över hela huvudstadsområdet, uppger landets vice försvarsminister. Men president Volodymyr Zelenskyj varnar för fortsatt hårda strider i östra delarna av landet. Samtidigt kommer nyheter om en massgrav i staden Butja. 

Ryska trupper rapporteras ha retirerat från hela Kiev-området, som på lördagskvällen uppgavs vara under under ukrainska militärens kontroll.

”Irpin, Butja, Hostomel och hela Kiev regionen har befriats”, skriver biträdande försvarsminister Hanna Maliar i ett inlägg på Facebook.

Tidigare under dagen uppgav Storbritanniens försvarsdepartement att ryska trupper retirerat från flygplatsen i Hostomel, nära Ukrainas huvudstad, och att flera förorter åter var i ukrainsk kontroll.

Massgrav för 300 grävd

Men alla nyheter är inte lika goda. I närliggande Butja säger den lokala borgmästaren Anatolyj Fedoruk att man har tvingats gräva en massgrav för att kunna begrava nära 300 dödade invånare.

Under lördagen hittades över 20 personer döda på en enda gata efter att den ukrainska armén tagit kontroll över orten.

– De sköts alla, dödades av kulor i nacken, säger Fedoruk till nyhetsbyrån AFP och uppger att många av offren, män, kvinnor och minst ett barn, bar vita armbindlar för att visa att de var obeväpnade.

Enligt borgmästaren hade de försökt ta sig över en flod för att fly den ryska militären.

– Det här är den tragiska konsekvensen av den ryska ockupationen, säger han.

Kropparna kommer att ligga kvar tills minröjare säkrat gatan, vilket kan ta uppemot fyra dagar.

Sammanlagt ska Ukraina ha återtagit 30 förorter och byar runt Kiev sedan Ryssland i veckan började dra sig tillbaka.

"Minerar hela området"

President Volodymyr Zelenskyj beskriver det som lämnas kvar som en ”fullständig katastrof” och varnar medborgarna för minor och risken att bli beskjutna.

– De minerar hela området, de minerar hem, utrustning och till och med kvarlevor efter de människor som dödats, säger Zelenskyj i ett videoinlägg på sociala medier tidigt på lördagen.

Under tidig kväll uppgav myndigheterna att invånarna i Dmytrivka, väster om Kiev, under lördagen hittat över 1 500 odetonerade granater och minor.

Även guvernören i Tjernihiv, Vjatjeslav Tjaus, anklagar Ryssland för att placera ut minor när styrkorna lämnar området.

– Det ligger massor av minor kvar. De har strötts över byarna, säger han enligt The Guardian.

"Kan inte pressa tillbaka dem"

Enligt ett uttalande från Zelenskyjs rådgivare Mychailo Podoljak är det tydligt att Ryssland med sin ”hastiga reträtt från Kiev- och Tjernihivregionerna” bytt taktik och prioriterar ”öst och söder”. Och, lägger han till i en passning till västländerna, ”utan tunga vapen kommer vi inte att kunna driva ut (Ryssland) ur landet”.

Då hade USA:s försvarsdepartement meddelat att man ska bistå Ukraina med ytterligare utrustning, bland annat vapen, ammunition och kommunikationssystem till ett värde motsvarande över 2,8 miljarder kronor.

Men mer behövs enligt Podoljak, som säger att striderna i öst och syd kan bli hårda.

– Våra partner måste förstå att den ”afghanistanisering” som de hoppas på, och att Ryssland ska dras in i ett utdraget krig, inte kommer att hända, säger han och syftar på Sovjetunionens krig i Afghanistan, där gerillastyrkor långsamt försvagade de sovjetiska ockupationsstyrkorna.

– Vissa trodde att något liknande skulle hända i dagens Ukraina, men inte Ryssland. De har etablerat sig i söder och öst och vi kan inte pressa tillbaka dem utan tyngre vapen.

Trupprörelser i Moldavien

Ukrainas försvarsdepartement uppger även att man noterat ryska trupprörelser i den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien, med gräns mot sydvästra Ukraina, och antyder att Ryssland kan planera en attack därifrån.

Uppgifterna tillbakavisas dock från moldaviskt håll som menar att det inte finns ”några uppgifter om mobilisering” och att de ukrainska uppgifterna ”definitivt är osanna”, skriver Financial Times.