Energi

Kär potatis på flera vis

Billig, mättande, god och mångsidig – potatisen är en världskändis av rang.

Potatisen är mer än ett trist tillbehör – den är en universell räddare i nöden. I dag bjuder vi på potatisrätter från olika länder.

Det finns vissa råvaror som korsar alla gränser och uppskattas på väldigt många håll i världen. Dit hör den måhända simpla, men ack så användbara, potatisen.

De flesta länder har sina egna favoritvarianter på just potatis. Och så här års kanske det ekar en smula tomt i skattkistan och känns knepigt att få middagsbudgeten att gå ihop. Varför då inte gå loss på gammal hederlig potatis och hämta inspiration från internationella vinnande varianter? Billigt, mångsidigt och mättande, vilket språk man än pratar.

Många kära namn

Plugg, pärer, pantofflor eller potäter – kalla dem vad du vill. Men tillagas de med kärlek och omsorg kan dessa anspråkslösa små jordäpplen smaka precis hur gott som helst.

I dag är potatis den mest odlade kulturväxten i världen. Visste du till exempel att det finns över 2 500 sorter och med andra ord all anledning att hitta din egen älsklingsart? Detta oavsett hur du väljer att tillaga den.

Nyttig knöl

I dessa kolhydratskygga tider är det många som hoppar över just potatisen. Men faktum är att denna lilla oansenliga knöl är fullproppad med nyttigheter, såsom vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du dessutom i dig ett gäng värdefulla antioxidanter.

Tillbehören väljer du sedan efter plånbok och palett. Eller också nöjer du dig helt enkelt med att frossa i potatis på längden och tvären, på spanska, grekiska eller nederländska. För att kanske sedan resa vidare genom resten av jordklotets smakrika potatisland.

Patatas bravas – stark potatis

4 portioner, 1 timme

Spaniens bästa potatisrätt. Det här är så gott att man smäller av. Jag lovar.

500 g fast potatis
olivolja
neutral olja, till exempel solrosolja
1 gul lök, finhackad
1 röd chili, finhackad
1 krm cayennepeppar
1 burk krossade tomater, à 400 g
½ tsk strösocker
½ tsk salt
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk sherryvinäger
vegansk aioli
flingsalt
2 msk finskuren gräslök eller bladpersilja

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Skala potatisen (om du vill, inte helt nödvändigt) och skär den i bitar, cirka 2 centimeter stora. Häll upp 2 msk olivolja på en plåt och ställ in i ugnen i 5 minuter. Vänd potatisbitarna i den heta oljan och ugnsstek sedan i cirka 45 minuter eller tills de får fin yta och är genomstekta.

3. Gör tomatsåsen: Hetta upp 2 msk olivolja i en kastrull och mjukstek löken utan att den tar färg. Lägg i chili och cayenne och låt fräsa med någon minut, tillsätt sedan tomater, socker, salt och rökt paprikapulver. Blanda väl, sänk värmen och låt puttra sakta i cirka 20 minuter. Ta bort från värmen och rör ner 1 msk vinäger. Smaka av.

4. Strö flingsalt över potatisen.

5. Häll upp tomatsåsen på ett fat, fördela potatisen ovanpå och toppa med aiolin. Strö över gräslök eller persilja och servera. Doppa potatisen i de båda såserna och njut!

Grekisk ugnsstekt delikatesspotatis med smak av oregano och citron
Grekisk ugnsstekt delikatesspotatis med smak av oregano och citron. Foto: Christine Olsson/TT

Patates sto fourno – potatis i ugn

4–6 portioner, 45 minuter

Grekisk ugnsstekt potatis med smak av oregano och citron. Gudomligt gott!

1 kg delikatesspotatis
1 dl olivolja
1 dl citronsaft
1–2 tsk torkad oregano
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 tsk sesamfrön

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i en långpanna eller ugnsfast form. Häll över olivolja och citronsaft.

2. Strö över oregano, flingsalt och peppar. Blanda runt ordentligt.

3. Ugnsstek i cirka 25–30 minuter. Strö över sesamfrön och ställ in i ytterligare 4–5 minuter eller tills potatisen fått fin färg.