Radar · Politik

Bolund tror inte på SD-talman

Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) och riksdagens talman Andreas Norlén inför dagens talmansrunda, för att utse en statminister som ska få i uppdrag att ta fram en ny regering.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger blankt nej till att SD ska få talmansposten. C-ledaren Annie Lööf vill inte ge något sådant besked.
– Jag utgår från att Moderaterna hanterar talmansposten mycket varsamt, säger Lööf.

Enligt Moderaternas praxis ska det största partiet i blocket som bildar regering ha talmansposten, vilket innebär att Sverigedemokraterna borde få den.

– Jag hoppas faktiskt att Moderaterna vinnlägger sig om behovet om att vi har en talman som har ett brett och starkt stöd i Sveriges riksdag, säger Lööf efter att ha träffat talman Andreas Norlén (M).

"Väldigt värdig"

Hon säger vidare att hon inte vill föregå de regeringsförhandlingar som högersidan har. Där ingår även talmansposten, enligt M. Men hon utgår från att Moderaterna hanterar talmansposten ”mycket varsamt” i förhandlingarna.

– Talmannen är det högsta ämbetet efter kungen, det är en otroligt viktig institution och position.

– Jag tycker att Andreas Norlén har varit en väldigt värdig och lämplig talman under de här fyra åren. Han har arbetat med hög integritet.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar är tydlig med att hon inte vill se en sverigedemokrat som talman.

– Det är viktigt att det är en person har förtroende i breda grupper. Det är en person som ska representera oss i världen och ta emot statsbesök, säger Dadgostar.

– Därför är inte SD aktuella för den posten.

"Får återkomma"

Hon vill däremot inte svara på om V kan stödja Andreas Norlén. Hon vill diskutera detta med sin riksdagsgrupp och parti.

– Vi har inte i detalj diskuterat det. Jag får återkomma om det, säger Dadgostar till TT.

Inte heller Miljöpartiets språkrör Per Bolund vill se en SD-talman. Han beskriver positionen som central i svensk politik och att personen måste ha ett brett stöd i både riksdagen och hos svenska folket.

– Jag tror inte att ett parti som har så stark politiserande hållning som Sverigedemokraterna är lämpliga, säger Bolund.

Han anser att Andreas Norlén för Sverige genom turbulenta och svåra tider på ett bra sätt.

Breda mitten

Annie Lööf hoppas fortsatt på en uppgörelsen i den ”breda mitten” av svensk politik och påtalar att den består av 250 mandat. Det har hon också meddelat talmannen i dag.

– Sverige behöver en regering som är stabil när hela världens blickar riktas mot oss det kommande året, säger hon och nämner Natoprocessen och det stundande EU-ordförandeskapet.

Ulf Kristersson (M) borde ta Magdalena Anderssons (S) utsträckta hand, enligt C-ledaren. Men det betyder inte att de ska regera ihop, fortsätter hon.

– Nu kommer förmodligen Ulf Kristersson att fortsätta fördjupa sitt samarbete med Sverigedemokraterna i stället för att göra det med Centerpartiet och Socialdemokraterna. Jag tycker att det är synd för Sverige.

Nooshi Dadgostar konstaterar att Annie Lööf länge propagerat för den breda mitten.

– Det har ingen realism. Centern är mycket ensam i den mitten, säger hon.

Per Bolund vill se en regering med Magdalena Andersson som statsminister. Han tror inte på S, C och M i en regering.

– Det bedömer jag att det finns en extremt liten sannolikhet för.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV