Radar · Morgonkollen

Finländsk enighet om stängsel mot Ryssland

Gränsstationen vid Nuijamaa i Lappeenranta i Finland.

Den finska riksdagen är enig: Det behövs ett stängsel längs gränsen mot Ryssland. Beräknad kostnad – ”ett flertal hundra miljoner” euro.

Finlands regering samlade på tisdagen alla riksdagens partier för ett säkerhetspolitiskt möte där stängslet var en stor fråga.

Samtliga partier hade redan inför mötet förklarat sig positiva till ett stängsel och när Gränsbevakningsväsendet – myndigheten ansvarar för gränsbevakningen – också uttalat sig för ett behov av stängslet är vägen mot ett bygge utstakad.

– Som statsminister ifrågasätter jag inte Gränsbevakningens syn på saken, säger Sanna Marin (SDP) enligt Hufvudstadsbladet (HBL).

Ense – men ändå inte

Ett officiellt beslut är inte fattat, men enligt Yle finns pengar för ett pilotprojekt avsatta i årets budget, och HBL rapporterar om att ett testbygge på några kilometer i sydöstra Finland ska inledas där man ”ska prova sig fram”.

Om allt går som det ska, och alla beslut klubbas, står stängslet klart om fyra år. Men att partierna är överens om ett stängsel betyder inte att man ser på projektet med samma ögon.

Vänsterförbundet är oroat för vilka anslag som kan behöva minskas till förmån för stängslet, medan Samlingspartiet, ett av de partier som först lyfte frågan, tycker att bygget kommer att ta för lång tid.

– Vi har en kris här och nu, säger partiordförande Petteri Orpo till HBL.

Flera hundra miljoner euro

Den exakta planen är sekretessbelagd, men en bild på hur stängslet kan komma att se ut har publicerats. Enligt Yle visar den ett ungefär fem meter högt stängsel med taggtråd ovanpå.

Stängslet ska dock inte byggas längs hela gränsen, utan bara vid plaster där det anses vara enklast att ta sig över – till att börja med upp till 26 mil av den 130 mil långa gränsen. På de flesta ställen är gränsen ett tio meter brett kalhygge utan stängsel. En stor del av övervakningen sker i dag genom teknisk övervakning, som kameror.

Totalt beräknas stängslet enligt HBL kosta ”ett flertal hundra miljoner” euro.