Radar · Mänskliga rättigheter

Världstoalettdagen – inte en skitsak

En kvinna i Indien på väg till toaplatsen i det öppna.

Toaletten är en vardaglig sak för många. Men samtidigt saknar 1,7 miljarder människor i världen en riktig toalett. Det får till följd förorenade vattendrag, bristande sanitet och att diarré är den andra vanligaste dödsorsaken i världen för barn under fem år. Ändå kan det dröja 370 år tills alla personer har tillgång till en toalett.

Att gå på toa är en självklarhet som de flesta i rikare länder förmodligen inte reflekterar över så ofta. Men idag saknar 1,7 miljarder människor i världen en riktig toalett. Det får en rad konsekvenser. Ungefär 494 miljoner människor uppskattas göra sina toalettbehov utomhus, till exempel i diken, på fält eller vid järnvägsspår. Det ökar risken för att bakterier och parasiter tar sig ut i vattenkällor, vilket i sin tur ökar risken för en rad sjukdomar. Dagligen dör 800 barn i världen på grund av diarré. Det är inte för inte som toaletten har fått en egen dag den 19 november och att ett av FN:s 17 globala mål handlar om att se till att alla har tillgång till rent vatten och sanitet till år 2030.

Men det målet ser ut att vara svårnått. Enligt siffror som organisationen Wateraid räknat på så kommer det att dröja i genomsnitt 136 år tills alla länder på den afrikanska kontinenten når målet att alla ska ha tillgång till en riktig toalett. I Liberia är situationen värst. Där beräknas alla kunna ha tillgång till en toalett om 370 år.

– Det visar hur underprioriterat detta område är, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare för WaterAid Sverige, i ett pressmeddelande.

Hinder för jämställdhet

Samtidigt kan klimatförändringarna fördröja utvecklingen ännu mer. Mozambique är ett exempel på det. Där har antalet människor som använde ”förbättrade sanitetsanläggningar” dubblerats mellan 2000–2014. Men sedan dess har andelen sjunkit från 28 procent till 19 procent, visar en ny rapport från Wateraid. Till stor del beror detta på att infrastrukturen förstörts av cykloner och översvämningar.

Men bristen på toaletter är inte bara ett hälsoproblem. Det är också ett stort hinder för jämställdheten. Många flickor kan inte gå i skolan när de har mens, eftersom det är svårt att sköta sin menshygien i skolor som saknar toalett. Dessutom riskerar kvinnor och flickor som måste uträtta sina behov utomhus i högre grad att utsättas för sexuella övergrepp.

– Toaletter kanske inte är det roligaste man kan prata om, men faktum är att det är livsviktigt. Förutom den uppenbara kopplingen till människors hälsa är det en fråga om klimat, jämställdhet, fattigdom och mänskligt värde. Om regeringar, myndigheter och företag ökar sina investeringar kommer vi se förändring mycket snabbare. Vi vet att det fungerar och får positiva effekter för hela samhällen, säger Anna Nilsdotter i pressmeddelandet.