Radar · Migration

Norge tar emot 20 migranter från omsusat fartyg

Ocean Viking.

Norge kommer att ta emot 20 av migranterna från det omtalade räddningsfartyget Ocean Viking, meddelar landets utrikesdepartement.

Det norskflaggade fartyget räddade tidigare i år drygt 230 migranter utanför Libyens kust, men spenderade sedan flera veckor till havs utan att få lägga till vid italienska hamnar. Till slut klev Frankrike in och lät fartyget lägga till i Toulon.

De omkring 40 minderåriga migranterna ombord togs om hand av den franska socialtjänsten. Av de vuxna bedömdes endast 66 ha tillräckliga bevis för att söka asyl och ska tas in av flera olika EU-länder. Trots att Norge inte är med i EU tar man emot 20 av dem.

”Vi vill betona att Norge inte bär något ansvar för att ta emot några av dessa migranter. Regeringen har tagit ett extraordinärt beslut som svar på en begäran om hjälp från Frankrike”, säger en talesperson för utrikesdepartementet.

Kräver ändrade EU-regler

De 20 personerna bedöms ha goda chanser att möta kraven för att få flyktingstatus i Norge.

Ocean Vikings kringflackande på Medelhavet ledde till ett infekterat bråk mellan Frankrike och Italiens nya högerstyre, med premiärminister Giorgia Meloni i spetsen. I samma veva som Frankrike gav Ocean Viking grönt ljus i Toulon drog man sig ur ett solidaritetsprogram för att ta emot 3 000 migranter från Italien.

I stället förstärkte Frankrike gränsen mot Italien, som kallade agerandet för oproportionerligt.

Italien, Grekland, Malta och Cypern har i ett gemensamt utspel krävt att EU:s regler om första ankomstland måste ses över och vill att resten av unionen tar ett större ansvar för att ta emot migranterna som anländer från Nordafrika.