Radar · Inrikes

Livsfarlig vård i Malmö och Lund

Region Skåne har inte säkerställt att sjukhusen har tillräckligt många vårdplatser, inte heller att det finns den bemanning och kompetens som behövs, enligt Ivo.

På akuten i Malmö händer det dagligen att patienter som ska läggas in på vårdavdelning får vänta fem till åtta timmar, enligt personalen.

Vårdplatsbristen är så stor på Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö att patienter riskerar att komma till skada. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter en granskning. Lagens krav på att patienter ska erbjudas god vård uppfylls inte och nu kräver Ivo att bristerna åtgärdas.

Inspektionerna på de båda sjukhusen ingår i en nationell granskning. Region Skåne har inte säkerställt att sjukhusen har tillräckligt många vårdplatser, inte heller att det finns den bemanning och kompetens som behövs.

Följden blir enligt Ivo att patienter inte alltid får den tillsyn och omvårdnad de behöver, och att de riskerar att bli utan läkemedel och mat och dryck som de ska ha.

Personal som intervjuats av Ivo uttrycker oro för att stress i kombination med personal- och kompetensbrist ska leda till felaktiga beslut. Bara på akuten i Malmö saknas 20–30 sjuksköterskor, enligt en intervjuad enhetschef.

I Lund vittnar läkare om att de dagligen skickar hem patienter som egentligen hade behövt läggas in för observation. I stället får dessa patienter en tid inbokad dagen efter för ny bedömning.