Radar · Politik

XR: vi behöver vara ute på gatorna och protestera

Johanna Sällqvist protesterar mot oljeimport från Ryssland.

Det ryska Lukoils svenska huvudkontor i Nacka utsattes under fredagen för en miniblockad och manifestation.

Johanna Sällqvist är med i Extinction Rebellion (XR) och har dragit ihop demonstrationen för att protestera mot Sveriges import av ryskt gas och olja som göder kriget i Ukraina.

– Varför just jag är här? Jag försöker på dom sätt det går bidra till kampen mot klimatförändringar, jag är klimataktivist för att jag bryr mig om livet på jorden och att vi ska ha någonstans att bo på lång sikt, säger Johanna Sällqvist.

Foto: Henrik Persson
Foto: Henrik Persson

Koncernen Lukoil är en av världens största oljeproducenter och Rysslands invasion av Ukraina finansieras till stor del av inkomster från export av olja och gas. Inte minst till länder i EU. Trots att EU har beslutat om vissa ekonomiska sanktioner fortsätter många EU-länder importera olja och gas från Ryssland.

Foto: Henrik Persson
Foto: Henrik Persson

Manifestationen är en kombinerad musik och performance där två personer symboliskt får olja hällt över sig.

Men det är inte alla som kan vara lika aktiva aktivister som Johanna Sällqvist.

– Vad kan vanligt folk göra? Som inte vill få olja hällt på sig?  Som individ känner jag i alla fall mig väldigt maktlös ofta. Och att då ingå i kollektiva rörelser tror jag är viktigt för att känna att det finns ett hopp. Konsumentmakt går till en viss gräns med det kommer aldrig förändra systemet på det sätt som behövs för att vi inte ska få en alltför varm jord, säger Johanna Sällqvist.

Foto: Henrik Persson
Foto: Henrik Persson

Att förändra världen är inte en lätt uppgift.

– Det är så stora system vi har att kämpa emot liksom hela fossilindustrin och hela vårt kapitalistiska system som bygger på fossil energi. Jag tycker att det bästa sättet att stävja sin egen oro inför framtida kollapser av ekosystem och skenande klimatförändringar är att aktivera sig och då är just jag med i XR för jag tycker att dom visar på att en annan värld är möjlig, säger Johanna Sällqvist.

Frågan är om protester som detta kommer göra någon skillnad.

– Ja på sikt kanske. Det är ju så som massiva samhällsförändringar alltid har börjat. Med grupper av människor som fått nog och inte pallat med mer av dom orättvisor som man lever med. Vi behöver vara ute på gatorna och protestera och visa att vi inte accepterar de orättvisor som sker, säger Johanna Sällqvist.

Manifestationen syftar till att symbolist visa hur import av olja göder kriget i Ukraina
Manifestationen syftar till att symbolist visa hur import av olja göder kriget i Ukraina. Foto: Henrik Persson

Extinction Rebellion Ukraina har gått ut med ett öppet brev där de belyser hur olje- och gasindustrin hotar världsfreden eftersom deras inkomster är en viktig inkomstkälla för många diktaturer.

Detta gäller även Sverige. Dessutom är det gigantiska ryska oljebolaget Lukoil verksamt i Sverige, och tillåts fortsätta sin verksamhet.

I sitt brev uppmanar därför Extinction Rebellion Ukraina att omvärlden agerar mot rysk fossilindustri, genom blockader eller andra typer av aktioner.

– Att utmana rysk oljeindustri känns som en av de allra viktigaste aktioner vi kan göra just nu, säger Johanna Sällqvist.

Foto: Henrik Persson
Foto: Henrik Persson

Även om det är svårt så är det möjligt att förändra.

– Att det inte är omöjligt är helt helt givet. Vi måste nu snabbt ta oss ur fossilberoendet som förstör både klimat och miljö och göder såväl Putins krig som flera oljediktaturer i världen, säger Johanna Sällqvist.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV