Krönikor

Svärta till salu – betala med rädsla

Svärta säljer. Att skrämmas säljer. Är det något som är tydligt när det gäller politisk påverkan så är det att människors rädslor och ilska är mycket mer effektivt för att skapa engagemang och locka väljare än att prata om positiva saker. Finns inte problemen redan, så uppfinn dem och erbjud sedan en lösning.

SD:s framgångar visar detta tydligt. De har inte ändrat retorik i sak på 40 år, de presenterar samma problem och samma lösningar i dag som på 90-talet. Allt är invandringens fel. Stoppa invandringen och Sverige blir tryggt igen. Andra partier följer efter.

På sin hemsida skriver till exempel Moderaterna om hur Sverige aldrig varit mer otryggt och att det är dags att göra något. Det är krig i Europa, men Sverige är ändå det land som är farligast. Som exempel lyfter de det skjutvapenrelaterade våldet. Att 8 av 10 som dödas av ett skjutvapen är del av gängkriminalitet nämner de däremot inte. Istället målas en bild där det är våra barn och ungdomar som riskerar att dödas helt oprovocerat en solig eftermiddag på väg hem från skolan.

”Tänk på barnen”-retoriken går dock inte hela vägen. För det gäller ju bara de laglydiga barnen. Barnen och ungdomarna som dragits in i kriminalitet däremot ska vi inte försöka ta hand om på empatiska sätt. Nej, istället skall de straffas hårt, dömas ut, hatas …

Att den utarmade skolan, det kassa sociala skyddsnätet och den tydliga segregationen i samhället är det som tydligt påverkar risken att hamna i kriminalitet och ta till vapen är så klart inget Moderaterna vill prata om. Istället föreslår de sänkta bidrag och sänkta ersättningar från de försäkringar vi alla betalar in till. Tvärt emot all forskning på området har Moderaterna fått för sig att otryggare tillvaro för samhällets svagaste skulle leda till mindre brott.

Syftet i den retorik som sprider sig, inte bara inom högern utan också till mittpartier och sossar, är att sakta men säkert kunna minska befolkningens rättigheter. Inskränka våra rörelseutrymmen och straffa ut dem som behöver samhällets stöd. Genom att göra människor rädda går det att motivera fler poliser, ökade befogenheter för dem att använda våld, kanske tom militär mot den egna befolkningen. Det går att motivera övervakning och kontroller. Den med rent mjöl har ju inget att oroa sig för eller hur?

Samtidigt som inget görs för att faktiskt på riktigt motverka kriminaliteten. För skulle den minska igen finns ju inget för befolkningen att vara rädd för. Å är vi inte rädda kan de inte motivera hårdare tag och mer övervakning.

Att storebror ser dig är en fråga om integritet, men också om säkerhet för fri åsiktsbildning, demokrati och mänsklig frihet. I dag handlar det om att övervaka potentiellt kriminella. I morgon kan det vara en fråga om politiskt oliktänkande.

Folks ökade glädje när solen kommer tillbaka.

Kriget i Ukraina är hemskt men särbehandlingen av ukrainska flyktingar börjar bli mer än absurd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV