Radar · Miljö

Ny värmevåg slår hårt mot barriärrevet

Algerna som växer i korallerna och ger den dess färg dör när temperaturen stiger, och korallerna bleknar.

Ett hav som varit flera grader varmare än normalt har än en gång slagit hårt mot korallerna i Stora barriärrevet utanför Australiens kust.

Återigen har det varma havet lett till omfattande blekning av korallerna i Stora barriärrevet. Havet har den senaste veckan på vissa platser varit mellan två och fyra grader varmare än normalt.

”Blekning har upptäckts längs hela marinreservatet. Det är utbrett men varierar i styrka, från liten till allvarlig påverkan”, skriver myndigheten som ansvarar för nationalparken i sin veckovisa rapport.

Nyheterna om den nya blekningsvågen kommer bara några månader innan FN-organet Unesco i juni ska besöka revet för att bedöma om Stora barriärrevet fortfarande ska stå på den så kallade världsarvslistan. Landets regering har tidigare i år anslagit mer pengar för bevarandet av revet, just för att undvika att det stryks från listan.

Det över 2 300 kilometer långa revet har sedan 1997 drabbats av fem perioder av så kallad massblekning beroende på höga vattentemperaturer. Värmen får algerna på korallerna att dö eller överge området, vilket gör att de starka färgerna försvinner. Enligt forskningen har 98 procent av revet påverkats av blekning.

Även kraftiga stormar har under de senaste åren förstört stora delar av revet.