Radar · Politik

Farmanbar: Inget förbud mot rysk olja

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S).

Det kommer inte att bli något förbud mot import av rysk olja i Sverige. Det konstaterade energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) i en intervju med Ekots lördagsintervju.

Energiförsörjning och bränslepriser var två ämnen som avhandlades när energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) gästade Ekots lördagsintervju. Han konstaterade att Sverige redan importerar lite olja från Ryssland och att ett förbud inte är aktuellt.

– När det gäller oljan så var förra året 8 procent av den totala råoljeimporten från Ryssland. Och där ser vi hur det går snabbt ner när alltfler stoppar sitt inköp av rysk olja.

Att vi då ändå inte genomför ett förbud menar Farmanbar beror på att det är bättre att tala med enad röst mot Ryssland.

– För att kunna upprätthålla trycket i hela EU för att verkligen ha den här verksamma effekten mot Ryssland så behöver EU mer enhet, säger han till Ekot.

Han konstaterade också att Sverige helt avslutat sin import av kärnbränsle från Ryssland och att den lilla del av gasimporten som kommer från Ryssland inom en månad kommer att vara nere på noll, enligt myndigheternas beräkningar.

Farmanbar slog också fast att ett scenario där Sverige får undantag från de europeiska reglerna för att minska skatten på bränslepriserna mer än dagens EU-minimum inte är troligt.

– Sverige har försökt att ändra energiskattedirektivet sedan 2014. Idag har det gått åtta år utan att man har kunnat göra den förändringen.

Han påpekade att Socialdemokraternas förslag istället handlar om att försöka göra något här och nu, bland annat genom stärkt bostadsbidrag och drivmedelskompensationen för de som har bil, på 1000 kronor för de som bor på landet och 500 för de som bor i storstäderna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV