Radar · Arbetskritik

Ny LO-rapport: Familjepolitiken är klassblind

LO:s undersökning visar att det är svårast för arbetarkvinnor att kombinera jobb och familj.

Föräldrar inom arbetaryrken har inte samma möjligheter att kombinera jobb och familj som andra på arbetsmarknaden. Allra svårast är det för arbetarkvinnor. Det konstaterar LO i sin senaste jämställdhetsbarometer.

Vem kan arbeta och ha familj? Den frågan ställer LO i årets jämställdhetsbarometer, som publicerades på torsdagen.

Enligt LO:s undersökning är det svårast för arbetarkvinnor att kombinera jobb med familjeansvar. Endast fyra av tio arbetarkvinnor har en fast heltidsanställning och var fjärde har visstidsanställning. Bara fyra av tio jobbar enbart kontorstider och ännu färre har möjlighet att påverka sina arbetstider. 

Samtidigt är barnomsorgen främst tillgänglig för de som jobbar kontorstid. Undersökningen visar att bara drygt hälften av föräldrarna som jobbar inom arbetaryrken kan jobba heltid med barnomsorgens nuvarande öppettider.

– Det är en del av den svenska självbilden att just familjepolitiken fungerar väldigt väl. Att den är jämställd och progressiv. Men det finns fortfarande brister utifrån ett klass- och jämställdhetsperspektiv, säger Joa Bergold, utredare på LO och rapportens författare, i en artikel i Dagens Arena.