Radar · Migration

Naturkatastrofer ledde till rekordmånga internflyktingar

De flesta flyr på grund av naturkatastrofer eller konflikter.

Nästan 60 miljoner registrerades som flyktingar i sina egna länder under 2021 – en rekordhög siffra, enligt en färsk rapport.

Omkring 38 miljoner nya internflyktingar rapporterades i världen 2021. Totalt finns nu 59,1 miljoner människor registrerade som internflyktingar över hela världen – ett rekord som förväntas slås i år på av grund av den ryska invasionen av Ukraina, enligt en rapport från Internal displacement monitoring centre och Norwegian refugee council.

– Det har aldrig varit så här illa. Världen faller samman, säger NRC-chefen Jan Egeland, enligt France24.

Mest ökade antalet internflyktingar i subsahariska Afrika – varav fem miljoner i Etiopien – på grund av torkan och konflikten i Tigray.

Enligt rapporten tvingades också ett stor antal människor under förra året på flykt i Demokratiska republiken Kongo och Afghanistan – där talibanernas återkomst till makten vid sidan av torkan var de främsta orsakerna till att många flydde från sina hem.

Konflikter, våld och katastrofer bidrog till 38 miljoner fler internflyktingar i 141 länder 2021
Konflikter, våld och katastrofer bidrog till 38 miljoner fler internflyktingar i 141 länder 2021. Det är den näst högsta årliga siffran på ett decennium efter 2020:s rekordår. Grafik: IDMC och NRC

Naturkatastrofer, konflikter och våld

I Syrien, där inbördeskrig nu pågått i över 11 år, lever 6, 7 miljoner människor som flyktingar i sitt eget land på grund av konflikt – vilket är det högsta antalet i världen.

Därefter följer DR Kongo med 5,3 miljoner, Colombia med 5,2 miljoner och Afghanistan och Jemen med 4,3 miljoner.

Naturkatastrofer var orsaken till de flesta nya internflyktingarna – 23,7 miljoner – under 2021.

Konflikter och våld gjorde 14,4 miljoner människor till internflyktingar under förra året – en ökning med nästan 50 procent jämfört med året innan.