Radar · Morgonkollen

Human Rights Watch: Nya anklagelser om ryska krigsbrott

En ukrainsk soldat passerar en förstörd bostad i Charkivregionen.

Rysk militär har torterat, begått stora övergrepp och avrättat civila i summariska avrättningar under kriget i Ukraina. Det skriver människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport.

De krigsbrott som HRW beskriver som ”uppenbara” och ”mycket grova” utfördes i nordöstra Ukraina under krigets första månad, rapporterar The Guardian.

HRW har dokumenterat 22 fall av vad som liknar summariska avrättningar, ytterligare nio fall av olagligt dödande och sex möjliga tvångsbortföranden i 17 byar och mindre orter runt Kiev och Tjernihiv. Men det handlar inte bara att människor fått sätta livet till, många vittnar i rapporten om inhumana och förnedrande förhållanden. I en by, Jahidne nära Tjernihiv, höll ryska styrkor över 350 bybor, varav minst en 70 barn, i en källare i 28 dagar.

HRW har sedan tidigare dokumenterat bland annat tio summariska avrättningar i Butja. Ryssland har konsekvent nekat till att ha riktat in sig på civila.

Under tisdagen meddelade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag att utredare skickas till Ukraina. De 42 experterna bildar den största fältinsatsen som domstolen satt in sedan den bildades i slutet av 2002.
ICC:s utredare består bland annat av tekniker och stödpersonal och ska stödja ukrainska myndigheter, meddelar åklagaren Karim Khan.

”Det låter oss samla in fler vittnesmål, stödja identifieringen av relevant kriminaltekniskt och digitalt material samt säkerställa att information och bevis samlas in på ett sätt som stärker dess tillförlitlighet”, säger Khan i ett uttalande.

Bussar med ukrainska soldater som evakuerats från Azovstal fördes bort på måndagen, kontrollerade av ryska styrkor
Bussar med ukrainska soldater som evakuerats från Azovstal fördes bort på måndagen, kontrollerade av ryska styrkor. Foto. Alexei Alexandrov/AP/TT

Förlängt undantagstillstånd

Inne i Ukraina fortsätter striderna. Minst tio personer dödades av ryska styrkor i Donetsk, enligt guvernören Pavlo Kirilenko, som säger att två av de döda var barn.

Även runt bland annat staden Sumy i norra delen av landet och i Tjernihiv, öster om Kiev, pågår strider och beskjutningar. Ryska styrkor intensifierade under onsdagen artilleribeskjutningarna runt båda städerna. Inga rapporter om omfattningen av eventuella skador har kommit.

Bomberna har regnat över Tjernihivområdet, norr om Kiev, sedan Rysslands storskaliga invasion inleddes. Enligt brittiska försvarsdepartementet har 3 500 byggnader förstörts eller skadats, 80 procent av dem bostadshus.

”Omfattningen av skadan indikerar hur Ryssland är berett att använda artilleri mot bebodda områden”, skriver departementet.

President Volodymyr Zelenskyj har förlängt undantagstillståndet i landet i ytterligare 90 dagar från och med den 25 maj. Undantagstillstånd har gällt i landet sedan den ryska invasionen 24 februari.

USA återöppnar ambassad

Under onsdagen öppnade även USA sin ambassad i Kiev, som varit stängd sedan februari.

”Det ukrainska folket har med säkerhetsassistens från oss försvarat sitt hemland mot den samvetslösa ryska invasionen och som ett resultat av det vajar stjärnbaneret åter över ambassaden”, säger utrikesminister Antony Blinken i ett skriftligt uttalande.

I Mariupol är det fortfarande oklart hur många soldater som finns kvar i stålverket Azovstal, sedan minst 260 soldater – enligt Ryssland 959 – soldater evakuerades i måndags.

Förhandlingar pågår för att få hem dem samt evakuera de resterande soldaterna i stålverket, enligt Ukraina. Men båda sidor uppger att det är svårt att ens komma till ett samtal och skyller på varandra.