Radar · Morgonkollen

FN-samtal med Ryssland om matbrist

Undernäringen stiger i bland annat norra Nigeria.

António Guterres säger sig ha intensiva kontakter med flera länder för att få loss spannmål, mat och gödselmedel från Ukraina, Ryssland och Belarus, som skulle kunna hjälpa till att begränsa den globala matbristen.

FN:s generalsekreterare säger sig ha intensiva kontakter med Ryssland, Ukraina, Turkiet, USA och EU för att få stopp på den eskalerande hungerkrisen.

Antalet som står inför en allvarlig matbrist har fördubblats på två år från 135 miljoner till 276 miljoner människor, enligt FN-chefen. En halv miljon människor lever under svältförhållanden.

Hoppfull Guterres

Guterres beskriver situationen som hoppfull, men betonar att det fortfarande är lång väg kvar innan en eventuell lösning är på plats.

– De komplexa säkerhetsmässiga, ekonomiska och finansiella implikationerna kräver välvilja från alla sidor för att ett paketavtal ska kunna nås. Jag kommer inte att gå in på detaljer eftersom offentliga uttalanden kan undergräva möjligheterna till framgång, säger han.

Förhoppningen är att tillåta spannmålsexport från ukrainska hamnar och säkra att Ryssland kan sälja mat och gödningsmedel på den globala marknaden.

– Det finns ingen effektiv lösning på matkrisen utan att återintegrera Ukrainas matproduktion, såväl som mat och gödningsmedel producerat av Ryssland och Belarus, på världsmarknaden. Trots kriget, säger han.Trots att det uppdukade på bordet fortfarande smakar och ser ut som bröd och vin (materien), har elementen efter invigningen förvandlats till Kristi kropp och blod till sitt innehåll

Världsbanken: 12 miljarder dollar till matkris

Världsbanken meddelade på onsdagskvällen att man skjuter till ytterligare 12 miljarder dollar till olika projekt för att avhjälpa den globala livsmedelskrisen till följd av kriget i Ukraina. Stödet ska finansiera projekt de kommande 15 månaderna som syftar till att öka livsmedels- och gödselproduktionen, öka handelsutbytet samt stötta sårbara hushåll och producenter.

Tidigare har Världsbanken vikt 18,7 miljarder dollar till olika projekt i samma syfte i Afrika, Mellanöstern, Östeuropa och Asien.