Radar · Utrikes

Biden: Finland och Sverige gör Nato starkare

Statminister Magdalena Andersson tillsammans med Finlands presidetn Sauli Niinistö och USA:s president Joe Biden.

”Finland och Sverige gör Nato starkare”, säger USA:s president Joe Biden efter mötet med president Sauli Niinistö och statsminister Magdalena Andersson

Efter ett 90 minuter långt möte höll trion en gemensam presskonferens i Vita husets rosenträdgård i Washington. Joe Biden inledde där med att hälsa de båda nordiska länderna välkomna in i försvarsalliansen:

– I dag är jag stolt över att välkomna, och erbjuda USA:s starka stöd, till ansökan från två mycket kapabla partner om att gå med i historiens starkaste försvarsallians, säger USA:s president Joe Biden vid en pressträff i Vita husets rosenträdgård.

Magdalena Andersson passar på att påminna om historiska kopplingarna mellan Sverige och USA.

– Banden mellan Sverige och USA är starka och går långt tillbaka. Som du vet satte svenskarna först foten i din hemstat Delaware 1638, säger Magdalena Andersson med hänvisning till Joe Biden och river ner skratt.

– Vi var ett av de första länderna som erkände USA som en självständig nation 1783. Sedan dess har våra länder utvecklat en djup vänskap genom familjekopplingar, handel och gemensamma intressen, fortsätter hon.

Historiska steg

Finlands president Sauli Niinistö lyfte vikten av de två nordiska ländernas historiska steg och betonade att Finland skulle innebära ett tillskott för försvarsalliansen.

– Jag vill understryka att Finland kommer att bli en stark Nato-allierad. Vi tar vår säkerhet på största allvar och har en av Europas starkaste försvarsmakter, säger Niinistö.

Även Magdalena Andersson slog fast att både Sverige och Finland skulle göra Nato starkare.

– Vi bidrar till säkerheten med sofistikerade försvarsförmågor, och vi står för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter, säger hon.

Dialog med Turkiet

Angående Turkiets motstånd mot ett svenskt medlemskap säger statsministern att diskussioner pågår.

– Vi ser fram emot en snabb ratificeringsprocess av Natomedlemmar, och vi för dialog med alla medlemsländer, inklusive Turkiet, för att lösa de problem som finns.

Efter presskonferensen fortsatte statsministern och den finländske presidenten till Kapitolium för möten med representanthusets talman Nancy Pelosi samt kongressledamöter från både Republikanerna och Demokraterna.

Avslutningsvis träffar de partiernas senatsledare, Demokraternas Charles Schumer och Republikanernas Mitch McConnell, samt senatorer från båda partier.