Radar · Miljö

Ovanlig skog avverkad trots begäran om skydd

Kalkbarrskog har nyligen avverkats i Norrtälje kommun.

En kalkbarrskog har nyligen avverkats i Vamby i Norrtälje kommun norr om Stockholm. Detta trots begäran från miljöorganisationer om formellt skydd. 

Kalkbarrskog är en ovanlig naturtyp som i Sverige främst finns på Gotland, i nordöstra Uppland och i Jämtland. Enligt EU:s art- och habitatdirektiv är kalkbarrskog är en sällsynt och prioriterad skogstyp.

I Vamby, som ligger i Norrtälje kommun, avregistrerade Skogsstyrelsen november 2021 en kalkbarrskog som nyckelbiotop på begäran av en privat markägare. Nu har skogen avverkats. 

– Detta är en skandal. Ett av Stockholm läns absoluta toppobjekt när det gäller värdefulla marksvampar i kalkbarrskogar har avverkats, säger Ida Sellstedt, talesperson för Skydda skogen.

– Vi har ett internationellt ansvar att bevara kalkbarrskogar eftersom det är en sådan sällsynt naturtyp globalt.

Skydda skogen och Naturskyddsföreningen Roslagen begärde formellt skydd för skogen från länsstyrelsen i februari 2022, men det beviljades inte. 

– Både Skogsstyrelsen och länsstyrelsen har agerat högst felaktigt eftersom avverkningen strider mot både miljöbalken, artskyddsförordningen och EU:s art- och habitatdirektiv. Detta grava misstag får inte upprepas. Vi har inte råd att förlora fler värdefulla naturskogar i Sverige, säger Ida Sellstedt. 

Organisationen Skydda skogen uppmanar eventuella uppköpare att inte köpa virke från denna skog.