Radar · Utrikes

Minnesmonument invigt vid Utøya

Den norska regeringen invigde på lördagen den nationella minnesplatsen för terroroffren på Utøya (ön i bakgrunden) och regeringskvarteret 2011.

Det nationella minnesmonumentet vid Utøya är invigt. Byggt på fastlandet riktar det sig mot ön där terroristen Anders Behring Breivik slog till den 22 juli 2011.

Minnesplatsen är tillägnad de 77 liv han släckte i det värsta attentatet under norsk efterkrigstid.

Först detonerade Breivik en bomb i regeringskvarteret i Oslo. Åtta personer dog där.

Sedan tog han sig till Utøya och det socialdemokratiska ungdomsförbundets AUF:s sommarläger. Breivik sköt ihjäl 69 människor på ön, de allra flesta unga deltagare.

77 människor föll offer för terroristen Anders Behring Breivik
77 människor föll offer för terroristen Anders Behring Breivik. Var och en representeras av en bronskolumn i minnesmonumentet. Lise Åserud/NTB/TT

Minnesmonumentet består av 77 bronskolumner i en slingrande formering. Tanken var att det skulle ha invigts på tioårsdagen i fjol, men hann inte bli klart tills dess.

– Jag hoppas att minnesplatsen här på Utøyakajen kan bidra till att nya generationer lär av denna mörka historia. Och jag hoppas att det blir en plats för oss alla, sade en tydligt berörd statsminister Jonas Gahr Støre enligt NRK.

Även kronprins Haakon deltog tillsammans med överlevare, efterlevande, räddningspersonal, frivilliga och andra.

Artisterna Daniel Kvammen och Eva Weel Skram framträdde vid monumentet som är designat av arkitektkontoret Manthey Kula.

Såväl AUF som Støttegruppen 22. juli har länge väntat på att få ett nationellt minnesmärke. Arbetet med att få det på plats har präglats av motstånd från vissa boende nära kajen. En grupp försökte stoppat bygget i domstol med argumentet att det skulle vara traumatiserande att få det så tätt inpå knuten, men deras talan avvisades.

Statsminister Jonas Gahr Støre (S) talade känslosamt vid invigningen
Statsminister Jonas Gahr Støre (S) talade känslosamt vid invigningen. Lise Åserud/NTB/TT