Radar · Utrikes

Franska vallokalerna öppnar för andra omgången

Alliansen Nupes och dess ledare Jean-Luc Mélenchon hoppas på en överraskningsseger och på att Mélenchon utses till premiärminister.

I dag, söndag, avgörs Frankrikes parlamentsval.
Resultatet är centralt för president Emmanuel Macrons sista fem år i Élyséepalatset.

På söndagen går fransmännen till den andra och avgörande valomgången i parlamentsvalet.

För en vecka sedan, då fransmännen röstade i den första valomgången, vaskades två motkandidater.

Frankrikes president utser premiärminister. Av tradition väljer presidenten ledaren för majoriteten i parlamentet till premiärminister, även om denne motsätter sig presidentens politik. Därför är dagens val utslagsgivande för presidentens fortsatta maktutövande.

Mittenkoalitionen som stöttar Macron, kallad Tillsammans, utmanas av den nya koalitionen från vänster, alliansen Nupes och dess ledare Jean-Luc Mélenchon.

Osäkert läge

Macrons Tillsammans ses som den mest sannolika av alla koalitioner att säkra en direkt majoritet på 289 platser.

Men det är inte säkert. Mätningar har indikerat att Tillsammans kan knipa mellan 255 och 310 platser. Om man inte når majoritet kan det betyda att Macrons koalition kan behöva kompromissa med andra.

I den första valomgången landade både Tillsammans och Nupes på ett stöd omkring 26 procent, vilket kan ses som en besvikelse för Macron.

Vänstern kan prestera

Osannolikt, men inte omöjligt, är att vänsterledarens Jean-Luc Mélenchons koalition överträffar förväntningarna och ror hem fler platser än det förväntade 150-200.

Mélenchon hoppas på att bli den största gruppen i parlamentet och utses till premiärminister av presidenten.

Vänstern har också tidigare presterat bättre än förväntat, både i valet 1997 och 2007. Den här gången hänger vänsterns resultat på att arbetarklassen och unga går till valurnorna.

Fler till Nationell samling

Nationell samling och partiledaren Marine Le Pen uppnådde ett historiskt högt stöd i presidentvalet i april. Nu hoppas hon på att stödet kan omvandlas till platser i parlamentet. Partiet ställer upp självt.

De senaste opinionsmätningarna antyder att Nationell samling får omkring 20-45 platser, vilket är en ökning från det nuvarande åtta.