Radar · Utrikes

Sunak återigen populäraste kandidaten

Rishi Sunak har varit den populäraste kandidaten i samtliga omröstningar om vem som ska bli Konservativa partiet nya ledare i Storbritannien.

Rishi Sunak, Penny Mordaunt och Liz Truss är de tre återstående kandidaterna för att bli det Konservativa partiets nya ledare i Storbritannien. Kemi Badenoch, tidigare biträdande jämställdhetsminister, slogs ut under tisdagens omröstning.

Så var de bara tre. När de konservativa parlamentsledamöterna än en gång röstade om vem som ska bli Tories nya ledare fick den tidigare finansministern Rishi Sunak flest röster, 118 stycken.

Biträdande handelsminister Penny Mordaunt fick 92 röster och utrikesminister Liz Truss 86 röster. Kemi Badenoch, tidigare biträdande jämställdhetsminister, fick 59 röster och har därmed förlorat kampen om partiledarposten, rapporterar BBC.

De tre återstående kandidaterna ställs inför en ny omröstning under onsdagen då parlamentsledamöterna ska välja de två som ska göra upp om partiledarskapet.

Kandidaterna behöver minst 119 röster från parlamentsledamöterna för att gå vidare i nästa röstomgång, vilket tyder på att Sunak troligen kommer att säkra en kandidatur.

Vem som slutligen väljs till partiledare avgörs under sommaren genom poströstning av de drygt 160 000 Torymedlemmarna. Resultatet ska tillkännages den 5 september.

BBC kommer att arrangera en tv-debatt mellan de två återstående kandidaterna på måndag. En tv-sänd debatt på Sky News under tisdagen ställdes in efter att både den tidigare finansministern Rishi Sunak och utrikesminister Liz Truss avböjt att delta. Detta efter att högt uppsatta partimedlemmar uttryckt farhågor om att det kan vara skadligt för partiet om meningsskiljaktigheter debatteras offentligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV