Radar · Integritet

”Det känns som att jag är övervakad 24 timmar per dygn”

Aminatou Haidar är en av många människorättsaktivister som har blivit övervakad av spionprogrammet Pegasus.

Massövervakning av minoriteter och spionage mot aktivister. Regeringar har troligen använt sig av spionprogrammet Pegasus för att kontrollera och bestraffa maktkritiker i stor skala, visar en detaljerad kartläggning.

Pegasus är ett spionprogram för smarttelefoner som gör det möjligt för en andra part att se textmeddelanden, höra samtal och i vissa fall även kunna läsa krypterade meddelande på appar som Whatsapp. Tidigare behövde offret klicka på en länk för att dennes telefon skulle bli infekterad av Pegasus, men det behövs inte längre, uppger jurist.org.

Stoppa demokratirörelsen

En rapport med Torontos universitet och Digital research som avsändare avslöjar nu att ett flertal medlemmar i Thailands demokratirörelse fallit offer för det israeliska spionprogrammet. Det är inte helt fastslaget att Thailands regering ligger bakom attackerna, men Emilie Pradichit, grundare av en människorättsorganisation i Bangkok, säger sig inte vara förvånad om så skulle visa sig vara fallet.

– Regeringens mål är att stoppa demokratirörelsen genom att trötta ut aktivisterna fysiskt och mentalt. Nu, mer än tidigare, måste vi mobilisera för att göra motstånd mot Thailands digitala diktatur, säger hon till Al-Jazeera.

Inlåst i fyra år

Ett annan person som övervakats är den västsahariska människorättsaktivisten Aminatou Haidar. Haidar, 55, har kämpat för sitt hemlands självständighet sedan tonåren. Hon har organiserat demonstrationer, dokumenterat tortyrfall och genomfört hungerstrejker för att dra uppmärksamhet till Västsaharas lidande befolkning.

För detta har Aminatou Haidar utsatts för tortyr och godtyckligt frihetsberövande – hon har varit inlåst fyra år i ett hemligt marockanskt fängelse. För ett år sedan kunde Amnesty bekräfta att hon även blev övervakad med hjälp av Pegasus.

– Jag har alltid varit försiktig gällande min kommunikation och information som jag delat i offentligheten. Samma information har ofta använts av Marocko för att begränsa min frihet, eller för att begå övergrepp mot mig, säger hon till Right Livelihood.

"Känns som mitt privatliv blivit stulet"

Aminatou Haidar har efter avslöjandet tvingats att ändra sina vanor och vidtar noggranna försiktighetsåtgärder.

– Det känns som att jag är övervakad 24 timmar per dygn i mitt hem. Amnesty varnade mig för att Pegasus spionprogram aktiverar min telefons kamera och mikrofon. Det känns som att mitt privatliv blivit stulet, säger Aminatou Haidar, som efterlyser en undersökning från FN om vem som är ansvarig för spionaget.

– Det är ofattbart att ett land som Marocko, som av FN och andra internationella organisationer anses begå många övergrepp mot människorättsgrupper, och som ockuperar Västsahara, kan vara i besittning av verktyg som Pegasus eller liknande program, säger hon.