Radar · Miljö

Brittisk värmebölja sveper in över Sverige

30 grader varmt – eller mer.

Värmeböljan som drabbat Storbritannien sveper nu in över Sverige. Höga temperaturer väntas i stora delar av landet – på vissa håll upp emot 35 grader. 

Redan under tisdagen börjar temperaturerna klättra runt om i Sverige, men kulmen väntas nås under onsdagen och torsdagen. Det är den extremhetta som drabbat stora delar av Europa, och som lett till värmerekord i Storbritannien, som nu nått Sverige. 

Under tisdagen kan man räkna med temperaturer på mellan 25 och 30 grader i Götaland, berättar Sandra Fyrstedt, meteorolog på SMHI. Sedan blir det ännu varmare. 

– Under onsdag och torsdag tar sig varmluften upp över Götaland, Svealand och södra Norrland med temperaturer som på många håll kommer att vara över 30 grader, säger hon. 

Kan bli 35 grader 

Allra varmast ser det ut att bli på torsdagen i de östra delarna av Götaland och Svealand. Då väntas temperaturer på omkring 35 grader på en del platser. Det svenska värmerekordet ligger på 38 grader – men om det blir riktigt så varmt återstår att se.

– Det blir väldigt höga temperaturer, det är inget som vi ser jätteofta. Vi kommer säkert att slå en del stationsrekord på orter i Sverige, men jag vet inte om vi slår Sverigerekordet, säger Sandra Fyrstedt. 

Men värmeböljan håller inte i sig länge. Redan under torsdagen börjar värmen förskjutas österut och framåt fredagen och helgen väntas svalare väder. Fram tills dess gäller det dock att vara uppmärksam .

Stor brandrisk 

Brandrisken är stor i Götaland och Svealand. I norra delen av Kalmar län, på Öland och Gotland samt i sydöstra Östergötland är brandrisken extremt stor enligt SMHI. I takt med att värmeböljan sveper in över landet så kommer det bli torrare även upp över Norrland, berättar Sandra Fyrstedt.

– Det är redan nu torrt i skog och mark i stora delar av Götaland och Svealand. Det här varma vädret kommer att göra att det fortsätter att bli allt torrare, så det är stor brandrisk fortsatt, säger hon. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV