Radar · Utrikes

Militärpolis i massiv insats i Rios kåkstäder

Militärpolis i kåkstaden Jacarezinho i Rio de Janeiro.

En stor polisinsats genomförs mot kriminella gäng i den brasilianska storstaden Rio de Janeiros kåkstäder. Drygt ett tusental poliser ingår i räderna, uppger militärpolis på sociala nätverk.

”Delstaten Rios regering har börjat återta kontroll över området Jacarezinho. Även närliggande områden kommer att ockuperas”, enligt militärpolisen som också visade bilder på beväpnade patruller.

Kriminella grupper och knarksyndikat kontrollerar stora delar av de favelas – kåkstäder – som ligger belägna utefter Rio de Janeiros sluttningar. I Jacarezinho anses gruppen Comando vermelho – Röda kommandot – ha den verkliga makten.

Polis och militärpolis har tidigare gått in i kåkstäder, ibland med förödande resultat. Minst 28 personer dödades i en räd i Jacarezinho i maj förra året, och polis anklagades då för att ha använt övervåld och utfört summariska avrättningar. FN har krävt att fallen utreds av åklagare.

President Jair Bolsonaro, med politisk hemvist på högerkanten, har sagt att ett av hans främsta mål är att bekämpa brottslighet i Brasilien.