Krönikor

Timbro tar strid mot jullov med barnen

Under knappt två veckor har det pågått en debatt på Expressens debattsida mellan Timbros Kajsa Dovstad och Arena Idés Elinor Odenberg. Ursprunget är en debattartikel Kajsa skrev om hur föräldraledighet inte ska kunna användas som ”jullov för vuxna”.

Kajsa tar strid mot att föräldrar sparar föräldradagar för att kunna vara hemma med sina barn vid olika lov, till exempel julen. Hon menar att även de utan barn skall ha lika rättigheter att vara hemma över julen och att arbetsgivare därför behöver vara hårdare med att bland annat neka ledighet som ansökts om för sent, eller om föräldern redan haft 3 perioder av föräldraledigt samma år.

Elinor å sin sida menar att föräldradagarna används precis som tänkt för att barn ska ha tillgång till sina föräldrar även när de blivit äldre än ett år.

Att Timbro och deras ”välfärdsansvariga” skribent Kajsa har ett horn till sidan mot föräldraledigheten är inget nytt. 2–3 gånger om året, oftast vid jul- och sommarledigheten, skriver Kajsa debattartiklar om att föräldraledigheten är för lång, missbrukas och gör att barnlösa prioriteras ner. Hon bör vara uppe i minst 10 texter på temat vid det här laget.

Huvudargumentet för att göra föräldraledigheten kortare och att dagar inte ska få sparas är att det är dåligt för företagens ekonomi. Folk ska jobba. Inte ta hand om sina barn. För det finns barnomsorg. Kajsa menar att det inte finns några positiva effekter av lång föräldraledighet och pekar på forskning som Timbro gjort där man tittat på just de ekonomiska aspekterna för samhället. Märkligt nog verkar man inte ha kalkylerat in sådant som att barn med frånvarande föräldrar i större utsträckning hamnar i kriminalitet, får längre utbildning och svårare att göra karriär, något som knappast gynnar samhället på det sätt Timbro räknar.

Lång föräldraledighet är inget vi främst infört för att det ska generera pengar för staten. Tvärtom är det en kalkylerad kostnad som vi beräknas räkna hem först 20-30 år senare genom tryggare individer som kan vara en produktiv del av samhället. Långsiktighet verkar vara svårt för Timbro att greppa som hellre tittar kortsiktigt efter maximerade vinster. I Timbros drömsamhälle är frågan hur lönsamma vi är det enda som spelar roll. Från små barn som inte får agera bromsklossar till föräldrarnas lönearbete till äldre som inte ska tro att de ska få gå i pension i rimlig tid för att hinna njuta av livet som pensionär. Fritid? Familjeliv? Vila? Sånt trams skall vi inte syssla med när vi kan se till att producera värde för något företag där ägarna sen kan ta ut miljonvinster.

Så som samhället utvecklas, i ljuset av en klimatkris, är arbeta mer det sista vi behöver. Vad vi behöver är att omfördela resurser så att verkligt samhällsviktiga arbeten såsom sjukvården får de resurser som krävs för att kunna anställa rimlig mängd människor så att såväl föräldrar som barnlösa kan få fira jul med nära och kära utan dåligt samvete. Vad vi behöver är att arbeta mindre, älska mer och få tid att pilla navelludd. Men det skulle väl driva Timbro till fullständigt raseri …

Stående ovationer i Bollnäs kyrka för det Luciatåg som stoppades av lokal SD politiker pga lucians könsidentitet.

Att vi ännu ett år behövt ha debatten om manlig lucia och det faktum att Lucia historiskt ofta spelades av just män.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV