Radar · Politik

SSU: Ett historiskt dåligt val

Partiledare Magdalena Andersson (S) och Lisa Nåbo, ordförande i SSU kampanjade tillsammans.

Skrämmande få unga röstar på S enligt SSU:s valanalys.
– Ett parti som tappar stöd bland de unga kommer långsamt att dö ut, säger SSU:s Lisa Nåbo.

– Vi socialdemokrater har gjort ett bra val.

Så sa partiledare Magdalena Andersson på Socialdemokraternas valvaka. Men den uppfattningen delas inte av alla. Syre har tidigare berättat om den fackliga tankesmedjan Katalys valanalys som slår fast att Socialdemokraternas partiledning måste sluta beskriva valet som en vinst när regeringsmakten förlorades.

Nu släpper det socialdemokratiska ungdomsförbundets (SSU) sin valanalys, och de är inne på samma linje.

– Det är uppenbart att det fanns en majoritet i Sveriges riksdag som inte ville ha Magdalena Andersson som statsminister och då går det inte att säga något annat än att vi förlorade det här valet, säger SSU:s ordförande Lisa Nåbo till SVT Nyheter.

– Vi har specifikt valt att fokusera på de unga väljarna och det finns ingen som kan säga att vi gjorde ett bra val bland de unga, fortsätter hon.

Lisa Nåbo kallar det för ett ”historiskt dåligt val” där knappt var femte ung väljare röstade på socialdemokraterna.

Tittar man på skolvalet ser det ännu värre ut.

– Ett parti som tappar stöd bland de unga kommer långsamt att dö ut, säger Lisa Nåbo till SVT Nyheter.

"Krävs en expansiv ekonomisk politik"

Förklaringarna är flera. Åtta års ängsligt och visionslöst regeringsinnehav ledde fram till att Socialdemokraterna tappade makten i valet, enligt valanalysen som även TT har tagit del av.

Att försöka skrämmas med Sverigedemokraterna eller satsa allt på pensionärer lockar inga unga väljare.

För att partiet ska överleva och få tillbaka makten är det dags att ta upp grundkonflikter om ojämlikhet, ekonomiska klyftor och orättvisor med partierna till höger. Det duger inte för Socialemokraterrna att fortsätta köpa, som SSU ser det, högerns ekonomiska analys.

– Vi behöver en mer expansiv ekonomisk politik, det behövs stora satsningar på bostäder, på klimatet, skolan och kollektivtrafiken. Och det kostar pengar, säger Lisa Nåbo till TT.

”Lärdomen för SSU är tydlig. Om inte socialdemokratin tar ledartröjan över samhällsutvecklingen när vi väl har makten är det svårt att förklara varför vi förtjänar att fortsätta regera. Nästa gång Socialdemokraterna innehar regeringsmakten måste vi regera som om det vore den sista chansen vi får”, skriver SSU i analysen.

Läs mer:

”Acceptera förlusten och gå i stenhård opposition”

Därför gjorde S ett av sina sämsta val

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV