Radar · Politik

S och V vill se elprisstöd även i norr

 Både Nooshi Dadgostar (V) och Magdalena Andersson (S) vill ge elpisstöd även till norra Sverige.

S och V lägger fram varsina förslag om stöd till hela landet.

Försäkringskassan ska på regeringens uppdrag i samarbete med Svenska kraftnät betala ut elprisstöd till hushåll i södra och mellersta Sverige, det vill säga elområde 3 och 4, i februari.

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill hjälpa även norra Sverige, och lägger i dag fram initiativ i finansutskottet som går ut på att hushåll och företag i hela landet ska kunna få elstöd.

– Det är dags för Ulf Kristersson att lägga all prestige åt sidan, säger partiledare Magdalena Andersson (S) på en pressträff tillsammans med den energipolitiske talespersonen Fredrik Olovsson.

– Vi vill också att de med höga elräkningar i norr ska få ta del av stödet, säger Olovsson.

Enligt honom finns det pengar till det och syftar på att det väntas bli miljarder över i den summa om 55 miljarder i flaskhalsavgifter när hushållen i södra och mellersta Sverige väl har fått stöd.

Små möjligheter att gå igenom

Även Vänsterpartiet kommer att gå fram med ett utskottsinitiativ om att ge elprisstöd även till norra Sverige.

– Vi ser det som otänkbart att lämna halva Sverige när elpriserna ser ut som de gör, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till TT.

Initiativen har små möjligheter att få stöd i riksdagen. Det skulle i så fall krävas att regeringen ändrar sig eller att Sverigedemokraterna skulle stödja det.

Men både Nooshi Dadgostar och Magdalena Andersson är hoppfulla om att deras förslag ska få majoritet i riksdagen.

Läs mer:

MP: Miljardärer ska inte få elstöd