Radar · Utrikes

Utredning: Bevis för att Trump bröt mot lagen

Kommittén som undersökt USA:s tidigare president Donald Trumps ansvar i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 att presentera vad den kommit fram till.

Det finns bevis för att Donald Trump bröt mot flera lagar efter sin förlust i USA:s presidentval 2020, enligt demokraten Adam Schiff. Schiff ingår i den kommitté som undersökt expresidentens ansvar för stormningen av Kapitolium. I dag ska kommittén presentera vad den har kommit fram till.

– Som före detta åklagare anser jag att det finns tillräckliga bevis för att åtala (den tidigare) presidenten, säger Adam Schiff till CNN:s ”State of the Union”.

Utredningen har pågått i ett och ett halvt år. Under måndagen ska kommittén presentera de åtta delarna av gruppens utredning och väntas rösta för att rekommendera åtal. Kommitténs rekommendation är viktig men symbolisk och det är därefter upp till justitiedepartementet att avgöra om åtal ska väckas.

Kommittén i representanthuset, som består av sju demokrater och två republikaner, fick i uppdrag att belysa den tidigare presidentens agerande före och under den 6 januari 2021, då Kapitolium stormades.

Undersökningen har genomförts för att försöka visa att Trumps förkastande av valresultatet 2020 inte bara var en reaktion från en dålig förlorare, utan en central del av en strategi för att trotsa konstitutionen och behålla makten.

Mer än tusen intervjuer

Kommitténs ordförande Bennie Thompson har sagt att Trump var i centrum för ett ”kuppförsök”.

Sedan kommitténs arbete drog igång i juli 2021 har mer än 1 000 intervjuer genomförts och över en miljon dokument samlats in. Dessutom har kommittén hållit i tio offentliga utfrågningar som rönt stor uppmärksamhet.

Kommitténs presentation hålls klockan 19, svensk tid. Gruppen som undersökt stormningen kommer att upplösas i slutet av året, och i januari tar republikanerna över makten i representanthuset.

Expresidenten Donald Trump meddelade i november att han ställer upp i nästa presidentval.

Artikeln har uppdaterats.

Fakta: Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat ”Rädda Amerika”. Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: ”Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre”, sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV