Radar · Inrikes

Unik havssköldpadda kan ha frusit ihjäl 

Sköldpaddan som spolades upp i Smögen var vad som kallas en oäkta karettsköldpadda.

I januari spolades en död havssköldpadda upp utanför Smögen – och visade sig vara en art som inte setts i Sverige sedan 1800-talet. Nu är sköldpaddshonan obducerad och veterinärer har kommit fram till två möjliga dödsorsaker. 

Den döda havssköldpaddan är vad som kallas en oäkta karettsköldpadda (Caretta caretta) och det är en art som inte har rapporterats i svenska vatten sedan 1890. 

Att få veta mer om den fridlysta och hotade arten är viktigt och nu har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) gjort inledande obduktion av sköldpaddshonan och samlat in vävnadsprover, vilket ger information om ålder, hälsostatus och dödsorsak. 

Hajattack? 

Resultatet visar att sköldpaddan som hittades i Smögen var en ung hona som var i gott näringstillstånd, skriver SVA i ett pressmeddelande. Inga synliga sjukliga förändringar kan förklara varför honan dött, men däremot syntes flera redan läkta skador på skal och tarm. De kan ha uppstått till följd av en krock med båt eller propeller eller vid en hajattack. 

”De gamla skadorna visar att hon överlevt en rejäl skada. Angående dödsorsaken överensstämmer fynden vid obduktionen med att sköldpaddan blivit bifångad (oavsiktligt fångad i fiskeutrustning) och drunknat”, säger Elina Thorsson, veterinär på SVA, i en kommentar. 

”En annan tänkbar dödsorsak är att sköldpaddan frusit ihjäl, att hon helt enkelt hamnat i vinterkallt vatten som arten inte klarar”, fortsätter hon. 

Fler prover 

Nu ska man vänta in svar på och analysera de prover som tagits, för att kunna säga mer om den möjliga dödsorsaken. 

Havssköldpaddor lever merparten av sitt liv i havet. De är vanligast förekommande i varma och subtropiska hav, men vissa arter lever även i tempererade vatten. På våra breddgrader är den mycket ovanlig. 

Den oäkta karettsköldpaddan är starkt hotad. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV