Vårbudgeten möter tuff kritik. Miljöpartiets Per Bolund tror att risken är stor att regeringen ännu en gång tvingas styra landet på en blå budget som han betraktar som ”en slakt av Sveriges miljöambitioner”.
På tisdagen presenterade finansminister Mikael Damberg (S) sin och den nya regeringens första budget: vårändringsbudgeten på sammanlagt 35 miljarder kronor.
Nytt var bland annat 800 miljoner kronor för att stärka det civila försvaret på lokal, regional och nationell nivå och ett tillskott på 500 miljoner för att fler ska kunna anställas i vården.
En del av det som presenterades var känt sedan tidigare, som att 1,2 miljarder kronor satsas på vaccinering mot covid- 19 så att fler kan få en fjärde dos samt 5,8 miljarder läggs till för att täcka ökade kostnader för sjuklöneersättning till företag.
Pensionstillägget splittrar partierna
Med finns också det flitigt diskuterade garantitillägget för pensionärer, en satsning på fyra miljarder för att kunna ge en miljon pensionärer i snitt 750 kronor mer i månaden.
Höjningen av pensionerna var ett krav från Vänsterpartiet för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister i december, och fick stöd av Miljöpartiet.
Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati är nöjd med att garantitillägget nu finns med i regeringens vårbudget, förklarade han under en pressträff.
– Utgångspunkten är att vi kommer att stödja de förslag som finns i ändringsbudgeten som är lagd. När det gäller vårpropositionen kommer vänsterpartiet presentera sin egen inriktning på politiken i form av en motion, säger Ali Esbati.
"En svårighet är moderaterna"
Flera av de borgerliga partierna har hotat med att rösta emot garantitillägget. Enligt Ali Esbati är det nu upp till den borgerliga oppositionen att komma med egna förslag, vilket han ser flera svårigheter med.
– En svårighet torde ju vara moderaterna. De vill helt enkelt inte ge så mycket pengar till folk som inte har så mycket pengar. Det är grundläggande för moderaternas politik och jag har inte hört något de senaste dagarna eller veckorna som pekar på något annat, säger Ali Esbati.
Regeringen behöver stöd i riksdagen
Den socialdemokratiska regeringen står ensamma med sju oppositionspartier emot sig.
Budgetpropositionen för 2022 föll i riksdagen. Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna omfördelade 20 miljarder kronor av de 74 som regeringen hade använt till reformer, efter att Centerpartiet hade lagt ned sina röster. Då hade Liberalerna hoppat av diskussionerna med S, M och KD.
Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson, säger till GP att partiet nu kommer att prata med de andra partierna i riksdagen om att göra budgeten bättre. Bland annat är de kritiska till garantitillägget till pensionärerna.
C utesluter inte stöd
Centerpartiet är kritiskt till förslaget om garantitillägget men Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, utesluter inte att stödja regeringens vårbudgetproposition.
– Man ska vara noga med att inte utesluta någonting. Vi ska få de bästa resultaten och viktigaste frågorna på bordet. Vi har hela tiden diskussioner med regeringen. I sakfrågan vill vi stödja pensionärerna, men vi vill se vilka förslag som kommer, säger han till Expressen.
"En slakt av Sveriges miljöambitioner"
Miljöpartiets språkrör Per Bolund är kritisk till regeringens vårbudget.
– Det här är en budget som inte innehåller några nya miljö- och klimatsatsningar mitt i en tid där vi har en akut klimatkris och där vi vet att det pågår en artutrotning både i vårt land och i resten av världen, säger Per Bolund till Syre.
Miljöpartiet står fortfarande bakom förslaget om garantitillägget till pensionärerna, men kommer att lägga fram en egen budgetmotion som de kommer att lägga sina röster på.
– Sedan kommer vi se vilka alternativ som ligger på bordet vid omröstningen men det vi kommer att stå upp för, och som vi alltid stått upp för, är att vi inte kommer att rösta för en politik som för klimatarbetet bakåt mitt i en klimatkris och vi kommer inte heller att agera på ett sätt som ger Sverigedemokraterna makt och inflytande över politiken. De två linjerna har vi alltid med oss i vårt arbete, säger Per Bolund.
Om du ska spekulera, hur tror du omröstningen kommer att sluta?
– Med tanke på hur det gick med höstbudgeten så tror jag att det är en stor sannolikhet, tyvärr, att en blå budget kommer att gå igenom riksdagen och att Centerpartiet kommer att släppa fram den än en gång. Vi vet inte exakt hur den kommer att se ut men all erfarenhet pekar på att det kommer att vara en slakt av Sveriges miljöambitioner och ett väldigt stort steg tillbaka för en rättvis ekonomisk politik.