Radar · Utrikes

Nya amerikanska vapen framme i Ukraina

En amerikansk helikopter av Mi-17-typ.

De första leveranserna av ett jättelikt militärt stödpaket från USA har anlänt till Ukraina. ”Vi är beredda att använda alla sorters utrustning”, säger president Volodymyr Zelenskyj.

Den 13 april presenterade USA det senaste i raden av militära stödpaket till Ukraina. Det rör sig enligt försvarshögkvarteret Pentagon om utrustning och vapen till ett värde av 800 miljoner dollar, inklusive elva helikoptrar, 18 haubitsar och 200 pansarfordon.

– Det har varit fyra flyg från USA som anlänt så sent som i går, säger en anonym talesperson för Pentagon på måndagen.

Tränas utanför landet

USA har bland annat utlovat 18 haubitsar, artilleripjäser med kaliber på 155 millimeter, liksom 40 000 granater till dem. De ska enligt Pentagon skickas inom kort.

I det fallet ska ukrainska artillerisoldater utbildas av USA utanför Ukraina. Systemen uppges inte skilja sig särskilt mycket från de som ukrainska soldater redan använder.

– Det kommer att vara ett litet antal ukrainare som tränas på haubitsarna och de kommer sedan att sändas tillbaka till sitt land för att träna sina kollegor, säger talespersonen John Kirby vid en separat pressträff.

"Måste levereras snabbt"

Ukrainas president fnyser i en intervju med CNN åt påståenden som cirkulerar om att det skulle behövas lång tid att utbilda ukrainska soldater på en del västerländsk utrustning.

– Jag har hört från vissa länder att de inte vill ge oss vapen snabbt för att våra soldater inte är redo, ur en teknisk synvinkel, att använda dem, säger Volodymyr Zelenskyj.

Han poängterar att ukrainska soldater tränat med Nato-länder innan kriget.

– Vi är förberedda på att använda alla typer av utrustning, men den måste levereras väldigt snabbt. Och vi har förmågan att lära oss hur man använder utrustningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV