Radar · Morgonkollen

Ny turkisk offensiv i norra Irak

PKK-rebeller på flykt undan turkiska säkerhetsstyrkor.

Turkiet har inlett en ny offensiv mot sina fiender i norra Irak. Syftet är att eliminera terrorister och slå till mot PKK-rörelsen och den kurdiska gerillan, säger den turkiske försvarsministern.

– Bunkrar, grottor, tunnlar och ammunitionsförråd som tillhör PKK har attackerats framgångsrikt, säger den turkiska försvarsministern Hulusi Akar på måndagen i en video, som lagts upp på försvarsdepartementets hemsida.

Efter att stridsflygplan och artilleri satts in mot misstänkta mål tog sig kommandosoldater, understödda av helikoptrar och drönare, in i området i norra Irak, enligt försvarsministern som tillägger att ett ”stort antal terrorister har neutraliserats”.

De nu aktuella räderna mot kurdiska rebeller följer på de tidigare militära operationerna som inleddes av den turkiska armén i norra Irak 2020.

Irakiska Kurdistans regering har ett ansträngt förhållande till PKK, vars närvaro försvårar regionens lukrativa handelsförbindelser med Turkiet.

Något officiellt uttalande om räderna från PKK har ännu inte kommit.

Den separatistiska vänstergerillan PKK, Kurdistans arbetarparti, är stämplat som terrorgrupp inte bara av Turkiet utan också av USA och EU.

Fakta: Kurderna i Turkiet och Irak

I Turkiet bor fler kurder än i något annat land – troligen minst 15 miljoner.
De turkiska kurdernas bosättningsområden finns i sydöst, men efter årtionden av utvandring därifrån bor kanske två tredjedelar i västra Turkiet.

I Irak bor kurderna huvudsakligen i nordost. De irakiska kurderna har haft kurdiskspråkiga skolor och andra nationella rättigheter som kurder i grannländerna saknat. Samtidigt utsattes de under 1900-talet för mer omfattande och blodigare förföljelser än någon annan kurdisk grupp.

I dag har kurderna självstyre i norra Irak.

Källa: Utrikespolitiska institutet (UI)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV