Radar · Migration

Larm: Flyktingar i Norge utnyttjas 

Norges nationella mottagningscenter i Råde, där många ukrainska flyktingar registrerar sig.

Norsk polis får många tips om att folk försöker att utnyttja sårbara flyktingar från Ukraina. 

Ett myndighetsöverskridande arbete har inletts för att förebygga och upptäcka sexuella övergrepp och annat utnyttjande av flyktingar. 

– Vi tar detta på största allvar och har därför ökat vår uppmärksamhet kring den här oron och arbetar aktivt med åtgärder, säger stabschef Harald Nilssen vid Oslo polisdistrikt till TV 2. 

Problematiken finns på flera håll i Norge. Polisdistriktet Sørøst har två utredningar på gång riktade mot ukrainska nätverk som misstänks för människohandel, rapporterar Tønsbergs Blad. 

– Vi vet att de är verksamma i Tønsberg, Skien och Drammen. Här pratar vi om stora organisationsnätverk. Så stort och välorganiserat att det verkligen inte hjälper att vi tar någon enskild. Då sätter nätverket en ny person i den rollen, säger Tove Møller, som är ansvarig för arbetet mot människohandel vid polisen. 

Hon säger att det pågår arbete för att avslöja människohandel på alla nivåer inom polisen. Allt från att patruller stoppar bilar och hittar norska chaufförer och ukrainska kvinnor, till utredare och gränspolisen vid Torps flygplats.