Energi · Kan själv

Baka skorpor med kokosmjölk

Skorpor bakade på kokosmjölk som degspad blir luftiga och får god smak kryddade med kardemumma.

Med sin mormors grahamsskorpor i minnet har Jerker Jansson provat på att baka skorpor på kokosmjölk. De blev luftiga och goda med en mild och fin kokossmak.

Min mormor bakade grahamsbullar som smakade ljuvligt. Vi fick dem nybakade med lite margarin och en klick apelsinmarmelad. En del av baket brukade hon skära i halvor och torka i ugnen till skorpor som vi doppade i hemgjord svart vinbärssaft. Himmelskt.

Skorprecept innehåller ofta mjölk. Proteinet och fettet i mjölken gör både att degen blir smidigare och mindre kompakt. Men det går minst lika bra med växtbaserad mjölk. Havredryck är alltid rätt, men nu testade jag kokosmjölk och det visade sig vara perfekt. Kokosmjölken ger lite smak, men den är inte mer påtaglig än att det faktisk är riktigt gott tillsammans med ett par teskedar krossad kardemumma.

Ingredienser

• 150 gram margarin eller 1,5 dl olja
• en burk kokosmjölk spädd med vatten till 5 d
• 50 gram jäst eller en påse torrjäst
• 1 tsk salt
• 1,5 liter vetemjöl
• 2 tsk kardemummakärnor eller 1 msk mald kardemumma
• 1,5 dl strösocker

Gör så här:

1. Stöt kardemumman grovt.

2. Värm vätskan till 37 grader och blanda i kardemumma, socker, jäst och oljan. Blanda noga och vänta till det bubblar lite.

3. Blanda i så mycket mjöl att du får en lite klibbig deg som precis släpper från bunken. Knåda järnet. Ju mer glutentrådar som utvecklas desto lättare skorpor. Spar resten av mjölet.

4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, det tar typ 45 minuter.

5. Häll degen på ett bakbord eller liknande och massera in så mycket mjöl att degen precis slutar klibba. Ju lättare deg desto lättare skorpor.

6. Dela upp degen i bullar, smörj en plåt, lägg ut bullarna och låt dem jäsa under en handduk på ett varmt ställe.

7. När bullarna svullnat ordentlig, det tar minst en halvtimme, stoppa in dem i ugnen på 225 grader och grädda till de får färg. 10–15 minuter.

8. Låt de färdiga bullarna svalna i fria luften, skär dem i halvor. Nu kan du låta dem få färg i ugnen på 225 grader först eller torka dem direkt. Sätt i så fall ugnen på 100 grader, sprid ut skorporna på ugnsgallret och placera gärna en träslev mellan ugnsluckan och spisen för att ge luftutbyte eller öppna luckan då och då.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV