Radar · Utrikes

Ryska sångstjärnan Pugatjova vill svartlistas

Ryska storstjärnan Alla Pugatjova (höger) med president Vladimir Putin vid en prisceremoni 2014.

Kreml får kritik för invasionen i Ukraina från oväntat håll.Sångerskan Alla Pugatjova kräver att klassas som utländsk agent sedan hennes man pekats ut som sådan.

Inhemsk kritik mot den ryska krigföringen är sällsynt i Ryssland. Kommentarer om kriget, som bara får kallas för ”militär specialoperation”, kan leda till upp till 15 års fängelse enligt lagar som införts efter invasionen.

Den i Ryssland mycket populära sångerskan Alla Pugatjova skrev på söndagen på sociala medier att hon också vill bli uppförd på listan över obekväma kritiker.

Pugatjova krävde också ett slut på ”dödandet av våra pojkar (soldater) och de vilseledande förklaringar som gör vårt land till paria och som tynger våra medborgares liv”.

Maken märkt

En anledning till Pugatjovas utspel tros vara att komikern Maxim Galkin, som är gift med Pugatjova, sattes upp på listan över så kallade utländska agenter i fredags.

Justitiedepartementets beslut innebär ökad granskning och möjliga repressalier mot dem som placeras på listan.

Anledningen är att Galkin, som gjort sig känd som programledare i tv och som imitatör, anklagas för tillåtna politiska handlingar och för att ta emot pengar från Ukraina. Uppgiften kommer från den ryska statsgranskade nyhetsbyrån Interfax.

Den 73-åriga Alla Pugatjova fick ett enormt genomslag i Sverige genom bland annat medverkan i nöjesprogrammen ”Galaxen” och ”Jacobs stege” på 1980-talet. Hon har också representerat sitt land i Eurovision Song Contest och har flera år krönts som Rysslands och forna Sovjetunionens största sångerska.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV