Energi

Räfsa ergonomiskt – ta hand om höstlöven 

Det tar tid att räfsa löv, så det är lika bra att vänta tills det har fallit en del.

Att räfsa löv kan vara meditativt – eller ett hopplöst Sisyfosarbete. Om du har en dålig räfsa kan det bli en pina. Här är lite vägledning för att undvika det.

Den som städar undan löven på hösten slipper göra jobbet på våren. Med en stor trädgård och några vackra lövträd i närheten kan räfsningen ta rejält med tid. Då gäller det att ha bra redskap som underlättar arbetet.

Testat åtta räfsor

Vi har testat åtta olika modeller av lövräfsor i en bred prisklass, från 30 till 430 kronor. Tre av de testade modellerna har träskaft som är lackbehandlade för ett skönare grepp och tåligare yta, medan fyra har skaft av metall.

Karlstad redskaps räfsa har ett skaft av glasfiber som ska minska vikten, men räfsan är lång och bred och upplevs ändå som tung och klumpig. Modellen Fiskars Ergonomi har ett böjt ergonomiskt skaft som panelen tyckte minskade belastningen på axlar och rygg rejält. I kombination med ett brett och lagom sviktande huvud, som räfsans överdel kallas, blev denna allas favorit.

Räfsorna med huvud av metall har antingen flata eller runda klor. De runda klorna på Fiskars och Hard Head river i marken, vilket innebär att man rensar bort en del mossa. Samtidigt fastnar de lätt och kan upplevas som svårarbetade.

Räfsorna med platta klor av plast eller metall fungerar extra bra att samla upp stora sjok av löv och klippt gräs med. De platta metallklorna på Gardols räfsa hoppar och studsar dock alltför mycket över marken för att få med sig så mycket, och de fastnar också lätt i gräs.

I testet har vi tagit med två justerbara räfsor, som ska fungera flexibelt beroende på var i trädgården man behöver komma åt och kratta. Hard head har metallklor som skjuts ihop och upp längs skaftet, och i det smalaste läget blir skaftet därmed väldigt kort. Gardena har löst det bättre, här är det bara huvudet som justeras när bredden ändras från smalt till brett. Gardena har även ett skaft som går att flytta till annat verktyg från tillverkaren, som till exempel en hacka eller en borste, även om det måste skruvas fast och tar lite tid att byta.

Så här gjorde vi

En testpanel på sex personer testade åtta olika räfsor på dels en lövtäckt gräsmatta, dels en grusgång. Produkterna har bedömts inom ergonomi, funktion, kapacitet och kvalitet och tilldelats ett samlat betyg utifrån användarupplevelsen. Testredaktören har vägt och mätt räfsorna, vilket gör att dessa angivelser i vissa fall inte är desamma som anges av fabrikanterna.

Löven är värdefulla och kan användas på olika sätt
Löven är värdefulla och kan användas på olika sätt. Foto: Gorm Kallestad/TT

Ta hand om löven

Låt en del av löven ligga kvar. När du kör över dem med gräsklipparen blir de till lövklipp som ger gräsmattan ett extra, långsamverkande jordförbättringsmedel.

Löven kan också göra nytta på dessa sätt:

• Täck rabatter och bar jord under buskar, rosor och träd och mellan perenner. Under lövtäcket trivs maskar och andra smådjur som kan fortsätta sitt värdefulla luftnings- och nedbrytningsarbete. Till våren är det bara att kratta bort och lägga löven i komposten.
• Gör en lövkompost. Det tar ett par år men komposten blir till slut en jordförbättrande mull som kan användas överallt i trädgården och i krukor. En lövhög kan även ge vinterbostad åt en igelkott.
• Lökar och knölar som inte tål minusgrader kan lagras i torra löv i en låda eller kartong över vintern.

Källor: Natursidan.se, Handbok för köksträdgården av Lena Israelsson.

Gardena Lövräfsa Combisystem 130, Fiskars Lövräfsa Ergonomi, Green it Lövräfsa
Gardena Lövräfsa Combisystem 130, Fiskars Lövräfsa Ergonomi, Green it Lövräfsa. Foto: Malin Hefvelin/TT

Gardena Lövräfsa Combisystem 130

Kort omdöme: Gedigen.
Finns bland annat på: Bygghemma,se, Gardenstore.se.
Pris*: 299,00 kr.
Längd: 171 cm.
Bredd på räfsa: 36–52 cm.
Antal klor: 21 st.
Vikt: 1,0 kg.
Material skaft: Trä och plastbelagd metall.
Material klor: Plast.
Omdöme: Plasträfsa med avtagbart antiglidbehandlat träskaft som ingår i ett system för trädgårdsredskap. Bredden mellan klorna är justerbar för att man ska kunna välja mellan en finare eller grövre räfsning eller för att komma åt i trånga utrymmen. Bra bredd i utfällt läge. En gedigen och flexibel konstruktion med skön svikt.
Betyg: 4,1.

Fiskars Lövräfsa Ergonomi

Kort omdöme: Favoriten.
Finns bland annat på: K-Rauta, Velltra.se.
Pris*: 339,00 kr.
Längd: 172 cm.
Bredd på räfsa: 50 cm.
Antal klor: 25 st.
Vikt: 1,2 kg.
Material skaft: Metall.
Material klor: Plast.
Omdöme: Lövräfsa med 25 platta klor. Den har ett S-format, runt ergonomiskt skaft av metall som ska avlasta rygg och axlar. En lättarbetad räfsa med skön svikt och ett perfekt utformat skaft med lång räckvidd som gör det enkelt och skönt att kratta. Det breda huvudet fångar upp mycket löv och det glider lätt genom gräs. Finns i flera färger.
Betyg: 4,8.

Green it lövräfsa

Kort omdöme: Bästa budgetköpet.
Finns bland annat på: Jem & Fix.
Pris*: 69,95 kr.
Längd: 170 cm.
Bredd på räfsa: 56 cm.
Antal klor: 23 st.
Vikt: 0,6 kg.
Material skaft: Metall.
Material klor: Plast.
Omdöme: Enkel räfsa med stålskaft och huvud i plast. Ögla i toppen för enkel upphängning. Detta är en lätt och nätt budgeträfsa med helt okej svikt som passar för den mindre gräsmattan. Bra bredd på huvudet, som fångar upp mycket i varje drag. Skaftet är dock lite i kortaste laget. Funkar fint för barn som ska läras upp!
Betyg: 3,8.

Fiskars Prima lövräfsa, Karlstad Redskap Lövräfsa Hard, Hard head lövräfsa
Fiskars Prima lövräfsa, Karlstad Redskap Lövräfsa Hard, Hard head lövräfsa. Foto: Malin Hefvelin/TT

Fiskars Prima lövräfsa

Kort omdöme: Bra mossrivare.
Finns bland annat på: Byggmax, Bygghemma.se.
Pris*: 294,00 kr.
Längd: 183 cm.
Bredd på räfsa: 44 cm.
Antal klor: 18 st.
Vikt: 1,1 kg.
Material skaft: Trä.
Material klor: Metall.
Omdöme: Lövräfsa med 18 runda pinnar i stål med runt skaft av trä. En av de elegantaste räfsorna och en prydnad för trädgården. Den är lätt men upplevs som lite stum i klorna. Bra för små ytor eftersom den är ganska smal. Krattar upp kottar och löv bra på grus och i torrt, kort gräs, men metallklorna hakar lätt fast i längre gräs.
Betyg: 3,5.

Karlstad Redskap Lövräfsa Hard

Kort omdöme: Klumpig.
Finns bland annat på: Bauhaus, Tools.se.
Pris*: 319,00 kr.
Längd: 191 cm.
Bredd på räfsa: 62,4 cm.
Antal klor: 29 st.
Vikt: 1,0 kg.
Material skaft: Glasfiber.
Material klor: Plast.
Omdöme: Mycket bred plasträfsa med platta klor och ett droppformat skaft i glasfiber. Upplevs som tung och ganska klumpig. Trots ett brett huvud och platta klor får den inte med sig allt, då klorna är alltför stumma och korta. Att skaftet har ovalt format stör krattningen. Rejält långt skaft och passar därför den stora trädgårdsmästaren bäst.
Betyg: 2,6.

Hard head lövräfsa

Kort omdöme: Glest mellan pinnarna.
Finns bland annat på: Jula.
Pris*: 149,00 kr.
Längd: 120-154 cm.
Bredd på räfsa: 19-54 cm.
Antal klor: 15 st.
Vikt: 0,8 kg.
Material skaft: Metall.
Material klor: Metall.
Omdöme: Teleskopisk 15-pinnarsräfsa i stål med runt metallskaft där både längden och bredden är justerbar, vilket är praktiskt när man exempelvis behöver kratta mellan buskar. I utfällt läge har den ett brett omfång, samtidigt som det blir glest mellan klorna och skaftet blir ganska kort. Metallklorna skallrar när man krattar.
Betyg: 3,0.

Garden lövräfsa universal, Gardol lövräfsa
Garden lövräfsa universal, Gardol lövräfsa. Foto: Malin Hefvelin/TT

Garden Lövräfsa Universal

Kort omdöme: Skyffelkänsla
Finns bland annat på: Bauhaus.
Pris*: 429,00 kr.
Längd: 173 cm.
Bredd på räfsa: 50 cm.
Antal klor: 20 st.
Vikt: 1,3 kg.
Material skaft: Trä.
Material klor: Metall.
Omdöme: Räfsan har en plaststruktur med fjädrande, breda metallklor fastsatta längst ut och ett runt skaft av FSC-märkt trä. Det är en stabil konstruktion, men räfsan är tung och fjädrande och hoppar och studsar fram över markytan. Klorna griper lätt tag i gräset och gör räfsan jobbig att arbeta med. Huvudet sitter rejält snett på skaftet. Dyrast av alla och inte värd sitt pris.
Betyg: 1,9

Garden lövräfsa

Kort omdöme: Lättast.
Finns bland annat på: Jem & Fix.
Pris*: 29,95 kr.
Längd: 155 cm.
Bredd på räfsa: 44 cm.
Antal klor: 20 st.
Vikt: 0,3 kg.
Material skaft: Metall.
Material klor: Plast.
Omdöme: Mycket enkel räfsa med plasthuvud och metallskaft. Ögla i plast för enkel upphängning. Den billigaste av alla testade räfsor. En lätt modell med mjuk svikt som inte får med tyngre löv och pinnar. Skaftet skruvas fast med plastgängor som dock lätt lossnar från huvudet. Det kan efter ett tag bli slitningar så att det inte fäster alls.
Betyg: 2,5.

* Cirkapriserna är hämtade från några av de större bygg- och trädgårdskedjorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV