Radar · Miljö

Oljejättar anklagas för att missleda allmänheten

Oprövad teknik för att kunna fortsätta utvinna fossila bränslen.

Oljejättarnas löften om att dra ner på sina utsläpp bygger på oprövad teknologi och fortsatt utvinning av fossila bränslen. Det avslöjar interna dokument från flera oljeföretag. Dessutom återfinns föraktfulla kommentarer om klimataktivister.

Shell har ”inga omedelbara planer på att gå över till en netto-nollutsläppsportfölj” under de kommande 10 till 20 åren, står det i en av de många dokumenten som blivit offentliga.

I samma dokument, en intern kommunikation från år 2020, så uppmanas de anställda att aldrig ”antyda, föreslå eller lämna det öppet för eventuell feltolkning att (netto noll) är ett Shell-mål”. Detta trots att företaget officiellt har antagit målet om att nå netto noll-utsläpp år 2050.

På liknande sätt har anställda i Exxon och Chevron försökt vattna ur en text gjord av lobbyorganisationen Oil and Gas Climate Initiative, OGCI. De försökte få bort alla typer av formuleringar som ”potentiellt förbinder medlemmarna till förbättrad klimatrelaterad styrning”, även referenser till Parisavtalet, då det annars skulle kunna innebära att de anslutna företagen åtar sig att förespråka Parisavtalets mål.

Det var i samband med tredje del i en kongressutfrågning i USA:s representanthus om hur fossilbränsleindustrin försökte hämma ansträngningarna att ta itu med klimatkrisen som de interna dokumenten från oljejättarna ExxonMobil, Chevron, Shell och BP kom fram i ljuset.

Dokumenten ger en samlad bild av en bransch som inte egentligen vill ändra på någonting.

Ett av dokumenten från Shell visar hur en kommunikationsansvarig i ett internt mail från 2019 har önskat att klimataktivister från klimatrörelsen Sunrise i Storbritannien angrips av vägglöss.

I ett dokument från Exxon konstateras det i en investerar-presentation att den satsning på biobränsle gjort av alger, som företaget lagt minst 68 miljoner dollar på att marknadsföra, fortfarande är ”decennier bort från den skala vi behöver”. 

”Samtidigt som vi möter mer dödligt, extremt väder runt om i världen, skördar fossilbränsleföretagen rekordvinster och ökar sin vilseledande PR-taktik för att distrahera från deras centrala roll i att underblåsa klimatkrisen”, säger Carolyn Maloney, ordförande för representanthusets kommitté för tillsyn och reform, i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter med att konstatera att det inte finns några tvivel om att oljeföretagen försöker förleda allmänheten.

”Dessa företag hävdar att de är en del av lösningen på klimatförändringarna, men interna dokument visar att de fortsätter med business as usual. Jag uppmanar de stora fossilbränsleföretagen att sluta med sitt bedrägeri och minska sina utsläpp nu – innan det är för sent.”

Ro Khanna, ordförande för underutskottet för miljö, konstaterar i samma pressmeddelande att de interna meddelandena ”visar att Big Oils klimatlöften förlitar sig på oprövad teknik, bokföringstrick och vilseledande språk för att dölja verkligheten. Dokumenten visar också en kultur av intensiv respektlöshet mot ledande klimataktivister”

Hon fortsätter:

”Big Oil-chefer skrattar åt människorna som försöker skydda vår planet medan de medvetet arbetar för att förstöra den.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV