Zoom · Politik

Miljödepartementet läggs ned: Fullständigt galet!

Romina Pourmokhtari (L) blir ny  klimat- och miljöminister men utan eget miljödepartement.

Regeringens nedläggning av miljödepartementet möter hård kritik.
– Ett historiskt beslut som kommer få förödande konsekvenser för miljöfrågorna, säger Per Bolund.

1987 inrättades miljödepartementet under namnet miljö- och energidepartementet.

Innan dess landade miljöfrågorna under jordbruksdepartementet.

Nu finns miljödepartementet inte längre.

När nytillträdde statsministern Ulf Kristersson (M) la fram sin regeringsförklaring för den nya regeringen som består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, och har stöd av Sverigedemokraterna, nämndes inte miljödepartementet.

Den nya klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) blir istället statsråd i det nya klimat- och näringslivsdepartementet och får Ebba Busch (KD) som chef i och med att hon utses till ny energi- och näringsminister, och vice statsminister.

Att miljödepartementet försvinner som eget departement bekräftas även av regeringens presentation av de nya departementen som finns att läsa här.

"Vi får en klimat- och miljöminister som går in i jobbet utan politik, utan departement och uppenbarligen utan makt" skriver Märta Stenevi på Twitter
"Vi får en klimat- och miljöminister som går in i jobbet utan politik, utan departement och uppenbarligen utan makt" skriver Märta Stenevi på Twitter.  Foto: Christine Olsson/TT

Hård kritik

Avgående klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) beklagar på Twitter att miljödepartementet läggs ned:

”För första gången sedan 1987 har Sverige inget Miljödepartement. I SDs regering mitt under brinnande miljö- och klimatkris läggs det ned” skriver Annika Strandhäll.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund, tidigare miljö- och klimatminister, är starkt kritisk.

– För första gången på 35 år finns det inget miljödepartement i Sverige. Det går inte att få en tydligare beskrivning av hur lågt den här regeringen värderar miljö och klimat. Det är ett historiskt beslut som kommer få förödande konsekvenser för miljöfrågorna, säger Per Bolund till Dagens Nyheter.

– Både Tidöavtalet och regeringsförklaringen var ett dråpslag mot miljön men att lägga ner hela miljödepartementet riskerar att helt begrava en av vår tids ödesfrågor, fortsätter Per Bolund.

"En minister utan makt"

Per Bolunds språkrörskollega Märta Stenevi delar kritiken:

”Fyra kriser räknas upp för nya regeringen, klimat och miljö tillhör inte dem. Istället läggs miljödepartementet ner och underordnas näring. Vi får en klimat- och miljöminister som går in i jobbet utan politik, utan departement och uppenbarligen utan makt” skriver hon på Twitter.

Partikollegan Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet:

”Det första högerregeringen gör på miljö- och klimatområdet är att lägga ner miljö- och klimatdepartementet Det visar hur lågt prioriterat det är för den nya regeringen att stoppa klimatförändringen och artutrotningen. Ekologisk hållbarhet är grunden för all samhällsplanering!” skriver han på Twitter.

Isabella Lövin, tidigare miljö- och klimatminister samt språkrör för Miljöpartiet, i dag bland annat styrelseordförande för Stockholm Environment Institute (SEI):

”Miljöfrågan har kastats tillbaka 35 år i tiden” skriver hon på Twitter.

Kritiken delas av Karolina Skog (MP), även hon tidigare miljöminister. Hon anser att ett eget departement fyller en viktig funktion.

”Som en granskande funktion som fokuserar på effekter på miljön. Att lägga in miljöfrågorna under näring är en mycket stor förändring”, skriver Karolina Skog på Twitter.

Även Åsa Lindhagen, tidigare jämställdshetsminister, nu miljö- och klimatborgarråd (MP) i Stockholm rasar.

”Nya regeringen lägger ned miljödepartementet, fullständigt galet! Det säger precis allt om regeringens ambitioner för miljö och klimat. Dvs inga alls.” skriver hon på Twitter.

"Ministern saknar gedigen erfarenhet"

Mathias Fridahl, klimatpolitikforskare vid Linköpings universitet, anser att både nedläggandet av miljödepartementet och valet av liberalen Romina Pourmokhtari som miljö- och klimatminister, kan ses som en signal.

– Att ta bort miljödepartementet och att ge klimat- och miljöministerposten till en person som saknar gedigen erfarenhet på området är en signal om att klimatomställningen inte är högst prioriterad i den här regeringen, säger Mathias Fridahl till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Hade moderaterna tyckt att det var högt prioriterat hade man förstås själv tagit den ministerposten. Det kan förstås också vara så att L velat ha posten, för att stå vakt för att vissa saker på området prioriteras, säger han.

"Goda förutsättningar att lyckas"

Romina Pourmokhtari, som tidigare var ordförande för LUF, har tidigare varit kritisk dels mot Sverigedemokraterna dels mot att Moderaterna väljer att samarbeta med dem.

”Rasister slutar inte vara rasister bara för de klär sig i kostym och byter logga. Politiken är ett maratonlopp, tänk långsiktigt för Sveriges skull. Sverigedemokraterna är fortfarande rasistiska nötter med nazistiska rötter” skrev hon på Twitter 2018.

Under regeringsförhandlingarna var hon tydlig med att hon inte ville se en regering där SD ingår, och såg det som en omöjlighet för Liberalerna att rösta för en regering där Sverigedemokraterna ingår, något som Dagens Nyheter skrivit om tidigare.

– Nu har Liberalerna, precis som vi sa, och som jag också sa innan valet, röstat på Ulf Kristersson som statsminister och bildat en regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det är en regering med ett avtal och en regeringsförklaring där jag ser goda möjligheter att driva igenom radikal förbättrad klimat- och miljöpolitik som är vetenskapligt förankrad, så jag ser fram emot att sätta igång med det arbetet, säger Romina Pourmokhtari i dag till SVT Nyheter.

– Min ideologiska övertygelse och alla åsikter jag har de är precis samma, men sedan har vi en verklighet att förhålla oss till. Om jag ska göra någonting inom politiken är det att jobba för frågor jag tror på och om jag får ett erbjudande att jobba med miljö- och klimatfrågor där jag vet att det finns goda förutsättningar att lyckas då kommer jag så klart ta tag i den möjligheten, fortsätter hon.

Ebba Busch försvarar beslutet

Ebba Busch (KD) ny energi- och näringsminister. och chef för det nya klimat- och näringslivsdepartementet försvarar nyordningen.

– Ska vi lösa klimatfrågorna handlar det om att ställa om transportsektorn och industrin, säger Ebba Busch till TT.

TT: Har miljöfrågorna vägt för tungt?

– Jag skulle säga att de vägt för tunt, att det blivit frågor som hamnat lite vid sidan av, säger Busch.

Läs mer:

Hon blir klimat- och miljöminister