Radar · Djurrätt

Jytte Guteland tilldelas pris för arbete mot djurförsök

Jytte Guteland med den nyvunna prisstatyetten som Lush prize-vinnarna tilldelas.

Tidigare EU-parlamentarikern och numera riksdagsledamoten Jytte Guteland (S) har tilldelats Lush prize för sitt politiska engagemang och arbete mot djurförsök.

Sedan tio år tillbaks delas Lush prize ut varje år till personer som aktivt arbetar mot djurförsök. I år har priskategorin “Political achievement award” lagts till och den går till tre politiker runtom i världen, varav svenska Jytte Guteland (S) är en.

– Det känns roligt och uppmuntrande. Jag är glad över att arbetet i EU-parlamentet med resolutionen om djurförsök uppmärksammas, säger Jytte Guteland.

Hon får priset just för sitt arbete i EU-parlamentet där hon förhandlat om en resolution som kräver att EU-kommissionen tar fram en plan för att fasa ut djurförsöken. Resolutionen antogs med en överväldigande majoritet i parlamentet i september förra året, och nu ligger bollen hos EU-kommissionen, som kommer att se över en rad djurvälfärdslagar under det kommande året.

– Resolutionen blev en tydlig signal till EU-kommissionen att göra samma sak och gå i den riktningen. Utan att det finns en plan så händer det inte så mycket, säger Guteland.

Hon poängterar att det handlar om miljontals djur som varje år utsätts för djurförsök i EU.

– Djuren kan tvångsmatas med farliga ämnen, deras vitala organ opereras bort, de genmodifieras eller utsätts för brutala övergrepp som innebär att djurens ben bryts eller att de utsätts för farliga mängder giftiga ämnen.

Alternativ finns

Samtidigt finns många gånger fullgoda, eller till och med bättre alternativ som skulle kunna bidra till forskningen i lika hög grad, konstaterar Jytte Guteland.

– Det som gör att det inte görs kvickt är att det inte finns så mycket politisk press, även om det finns ett brett folkligt stöd för en utfasning.

Enligt det nuvarande regelverket ska djurförsök ersättas där det är möjligt, och i andra hand ska man minska antalet djur eller använda en så skonsam metod som möjligt. Men många gånger går det långsamt av flera orsaker, till exempel kan vissa vetenskapliga tidskrifter där forskare publicerar sina resultat ha som krav att djurförsök använts under forskningen.

– Det kan också handla om ekonomiska anledningar som att man har en etablerad metod och inte vill eller kan ta den investeringen som det innebär att byta. Men det är där framtiden ligger och därför är det ju viktigt att skynda på det arbetet med politiken, säger Guteland.

Fakta: Lush prize

Priset delas sedan 2012 ut av kosmetikaföretaget Lush i samarbete med forskningsgruppen Ethical Consumer.

De andra priskategorierna är forskning, ung forskare, lobbying, ”public awareness” samt ”training” (till individer eller organisationer som utbildar andra i metoder utan djurförsök. 

De andra priskategorierna är forskning, ung forskare, lobbying, ”public awareness” samt ”training” (till individer eller organisationer som utbildar andra i metoder utan djurförsök.

Priskategorin ”Political Achievement Award” innehåller inte några prispengar. Det gör däremot de andra priskategorierna, som tillsammans delar ut 250 000 brittiska pund (drygt 3 miljoner svenska kronor). Alla deltagare får en statyett.