Radar · Morgonkollen

Turkiet: Det här kräver Putin för fred

Presidenterna Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin vid ett möte i höstas.

Rysslands president Vladimir Putin har diskuterat sina krav för fred med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, enligt BBC som hänvisar till turkiska källor. Det ska bland annat handla om löften om att inte närma sig Nato, men även att man ska erkänna omstridda områden och ”skydda det ryska språket”

(Uppdaterad) Rysslands president Vladimir Putin ska enligt BBC ha talat med sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan under torsdagen, och då avslöjat vad som skulle krävas för att han ska gå med på ett fredsavtal.

Enligt en av Erdogans medarbetare kommer det att krävas att Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj förhandlar direkt med varandra.

Enligt rådgivaren består Putins krav av två kategorier, där kraven i den första bedöms vara relativt enkla för Ukraina att acceptera. Det handlar till exempel om att landet ska vara neutralt och inte ansöka om Natomedlemskap, något som president Volodymyr Zelenskyj redan har pratat om.

I den första kategorin ingår även krav på att Ukraina ska nedrusta militärt, införa skydd för det ryska språket och att landet ska ”avnazifieras”, ett uttryck som har fått omvärlden att höja på ögonbrynen då Zelenskyj är jude och har släktingar som dödades i förintelsen.

Den andra kategorin kan bli en svårare förhandlingsnöt att knäcka, säger den turkiske talespersonen. Utan att gå in på detaljer säger han att det handlar om status för Krimhalvön och för Donbassregionen i östra Ukraina. Ryssland har redan sagt att man vill att Kiev erkänner Krim som en del av Ryssland samt att utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i Donbassregionen blir formellt erkända.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV