Radar · Morgonkollen

Jätteteleskop fångade mäktig fotobombning

En fjärran stjärna som fotobombas av tusentals uråldriga galaxer. Det visar en testbild som Nasas nya rymdteleskop har skickat tillbaka till jorden.

Teleskopet James Webb, som med omänsklig klarsynthet kikar ut i universum, svävar cirka en och en halv miljon kilometer från jorden.

Motivet som fångades på den nya bilden, en taggig och röd stjärna, ligger mycket längre bort – 2 000 ljusår eller runt 19 000 000 miljarder (19 000 biljoner) kilometer.

Teleskopets sexkantiga speglar och deras filter fick stjärnan att se mer röd och taggig ut än vad den egentligen är – men det var bakgrunden som stal uppmärksamheten.

– Det går inte att missa de tusentals galaxerna bakom den, verkligen underbara, säger Jane Rigby, en av projektledarna för teleskopet.

Teleskopet James Webb är den större efterföljaren till det äldre teleskopet Hubble och skickades upp av USA:s myndighet för rymdfart och rymdforskning (Nasa) från Sydamerika i december i fjol.

I januari nådde teleskopet sin avsedda plats i omloppsbana runt solen. Trots att det inte tas i bruk förrän i slutet på juni testas nu dess 18 sexkantiga speglars samarbete för att få till en enda koordinerad bild.

Teleskopet är tänkt att göra det möjligt för astronomer att titta längre tillbaka i tiden än någonsin tidigare, ända tillbaka till när de första stjärnorna och galaxerna bildades för 13,7 miljarder år sedan. Det är bara 100 miljoner år från ”big bang”, händelsen då universum enligt den mest vedertagna teorin skapades.