Radar · Utrikes

WHO:s oro: Mutationer kan spridas i Nordkorea

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Världshälsoorganisationen (WHO) oroar sig för att coronaviruset kan mutera till nya varianter i Nordkorea som saknar vaccin och har en bristfällig sjukvård. Diktaturen hävdar att över en miljon redan återhämtat sig från ”febersjukdomen”.

Enligt officiella uppgifter på onsdagen hade närmare 233 000 nya smittofall rapporterats och ytterligare 6 dödsfall. Därmed skulle fler än 1,7 miljoner invånare i det slutna landet ha smittats sedan april, med 62 rapporterade dödsfall.

Utländska bedömare, bland dem WHO, ifrågasätter uppgifterna om både antalet döda och de många tillfrisknade, eftersom Nordkorea saknar vaccin och omfattande sjukvård.

WHO och dess generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger dessutom att Nordkorea inte hörsammar uppmaningar om att överlämna mer detaljerad information om utbrottet. Landet har också tackat nej till erbjudanden om vaccin och internationell hjälp.

Den snabba spridningen i en befolkning som inte är vaccinerad kan innebära ett globalt problem: att coronaviruset muteras.

Michael Ryan, WHO:s chef för krisberedskap, säger att en helt okontrollerad spridning av viruset kan leda till nya varianter. Han understryker att WHO saknar möjligheter att kontrollera mutationer av viruset om ett land inte vill samarbeta.

Det är bara Nordkorea och Eritrea som helt tackat nej till vaccindoser distribuerade genom FN-stödda Covax, samt till tekniskt och medicinskt stöd utifrån.