Glöd · Debatt

”Om Klimatalliansen brydde sig hade MP fått en allierad”

”Att splittra miljörörelsen och tro att vi är konkurrenter är ett sådant misstag som fossillobbyn nu gottar sig åt.

Hur ska man rösta i höst för att värna om klimatpolitiken i riksdagen? Carl Ståhle (MP) svarar Luka Vestergaard från Klimatalliansen, som anser att Miljöpartiet har gjort sitt. Miljöpartiet har gjort sitt förarbete och har en helhetssyn, skriver Carl Ståhle, och om även Klimatalliansen gjorde sin hemläxa skulle de kunna samarbeta.

DEBATT Klimatalliansen och Luka Vestergaard verkar inte vara intresserad av klimatet över huvud taget, eller av att göra skillnad i klimatpolitiken på riktigt. I den bemärkelsen är tyvärr Klimatalliansen (KA) ett sorgligt bevis på samma klimatpolitik som bedrivs av alla andra partier utom just MP, för närvarande. KA verkar representera den politik som inte ger resultat.

I sin debattartikel ägnar Vestergaard och KA tretusen tecken åt att förklara varför en röst på MP är bortkastad. Inte med ett enda ord beskriver de vilken politik som de vill driva och hur de ska kunna genomföra den.

Det sorgliga är att KA med sina 15 krav bara kopierar delar av rubrikerna i Miljöpartiets politik utan att förstå helheten med den systemförändring som krävs. Framför allt vet de inte om deras rubriker når målen, hur de påverkar utsläppen, individers köpkraft eller energibalansen. Detta gör dem tyvärr inte ett uns bättre än vare sig Moderaterna eller Vänsterpartiet.

Klimatalliansen hade behövt göra det förarbetet som vi i Klimatnätverket i Miljöpartiet har gjort. Vi har nämligen effektberäknat MP:s klimatfärdplan och visar på hur åtgärderna ska genomföras över tid samtidigt som vi visar på vikten av en helhet. Men Vestergaard är inte intresserad av en effektiv klimatpolitik eftersom det inte ger några röster till riksdagen, är hans analys.

Om Klimatalliansen verkligen brydde sig om att ställa om vårt samhälle inom ramen för demokratin, så skulle de fokusera på att ta röster från de partier som inte har någon vettig klimatpolitik. Då hade MP fått en allierad, någon att kroka arm med, att förhandla med, att skapa majoriteter med. Hur kommer KA utan MP att kunna skapa majoritet för sin politik när valstrategen Vestergaard, som gammalt språkrör för Grön ungdom, inte ens kunde övertala de redan frälsta?

För vad är det som gör att politiken inte gör det som krävs? Vi har ju lösningarna för att uppnå Parisavtalet, vi har tekniken och vi har ekonomin. Men de andra partiernas företrädare tjafsar om vem som kan genomföra klimatpolitiken bäst, precis som KA nu gör. Frågan är istället hur vi genomför de viktiga åtgärder där det faktiskt finns konsensus? Vi kan bara bygga bättre framåt och då gäller det att inte göra om samma misstag som skapat klimatkrisen. Att splittra miljörörelsen och tro att vi är konkurrenter är ett sådant misstag som fossillobbyn nu gottar sig åt. KA gör tyvärr deras jobb bättre än fossillobbyn själva.

Men vi i miljörörelsen är förbi diskussionen om varför, vad, hur och när. Nu handlar det om att fler måste dra åt samma håll, inte att byta ut de som redan kämpar hårt. Om vi till exempel slår ihop alla partiers klimatpolitik så skulle vi kunna få ihop en gemensam klimatfärdplan för Sverige! Lösningarna finns i våra egna partiprogram, även om de oftast är ”fluffiga” ord. Det finns dock inte en lösning, ett Alexanderhugg, som gör att vi möter upp mot Parisavtalet och 1,5-gradersmålet. Det är flera lösningar, det är alla lösningar tillsammans inom alla politikområden. Lösningarna måste genomsyra allt och alla beslut om systemet ska ändras.

Min uppmaning till Klimatalliansen och Luka Vestergaard är att göra sin hemläxa. Räkna på er politik och se om ni kan få ihop helheten. Utmana de partier som inte har en politik för en rättvis omställning. Vi behöver tillsammans hitta en majoritet för ”En klimatfärdplan för Sverige”. Det ledarskapet är det som väljarna efterfrågar och framför allt förtjänar.