Radar · Inrikes

Ny terapimetod på internet effektiv mot tonårsdepression

Psykodynamisk terapi över internet har god effekt på ungdomar som lider av depression, visar en ny studie.

Tonåringar som lider av depression skulle kunna få god hjälp av psykodynamisk terapi över internet. Metoden är lika effektiv som internetbaserad KBT, visar en ny internationell studie.
– Studien är relevant för att många tonåringar lider av depression och det behövs internetbaserad behandling för deprimerade ungdomar då det är lättillgängligt och många ungdomar föredrar det, säger Björn Philips vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet.

Tonåringar som lider av depression behandlas i dag bland annat med kognitiv beteendeterapi över internet (IKBT). Men metoden hjälper endast ungefär hälften – och därför finns ett behov av fler användbara terapier. Det menar ett internationellt forskarlag som nu har studerat hur effektiv internetbaserad psykodynamisk terapi (IPDT) är, jämfört med KBT. Studien är det första stora i sitt slag att jämföra de två internetbaserade terapiformerna.

– Det finns behandlingsalternativ men särskilt för ungdomar är forskningen fortfarande begränsad. Därför behövs alternativ för patienter som kanske inte svarat på IKBT eller som själva önskar en behandling med ett annat fokus och en annan förklaringsmodell, säger Karin Lindqvist vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Tillsammans med kollegorna Jakob Mechler och Björn Philips, är hon med i det internationella forskarlag som genomförde studien.

Likvärdig effekt

I studien deltog totalt 272 ungdomar från hela Sverige i åldrarna 15-19 år med diagnosen depression och som hade långt till närmaste vårdenhet.

Under tio veckors tid fick hälften genomgå en IKBT-terapi, som har fokus på att förstå de psykiska mekanismerna bakom måendet och lära sig metoder för att hjälpa sig själv att må bättre. Den andra hälften, som gick IPDT-terapin, fick istället reflektera över vilka underliggande känslomässiga konflikter som bidrar till depression.

För att mäta hur väl de olika metoderna funkat fick deltagarna göra ett självskattningstest som mäter förändringar i depressionsnivå. Forskarna följde också upp ungdomarnas mående genom att studera förekomsten av ångestsymtom och förmågan till känsloreglering och självmedkänsla. Resultatet visar, precis som forskarna trodde, att internetbaserad KBT och PDT har likvärdig och god effekt vid tonårsdepression.

Allt passar inte alla

Att erbjuda internetbaserad terapi för tonåringar som lider av depression är viktigt, då behandling över nätet föredras av många ungdomar, menar Björn Philips. Det är också något som fått stöd från flera av deltagarna i studien, som uttryckt uppskattning över att behandlingen kunde genomföras på deras egna villkor, när och där det passade dem själva.

Med resultatet i hand hoppas forskarna nu på att vården vid sidan av IKBT också erbjuder IPDT till ungdomar med depression. Att behandlingarna erbjuds lättillgängligt och med låg tröskel, är också viktigt.

– Vi hoppas att fortsatt forskning, från oss själva och andra, ska leda till större kunskap om vilken person som är hjälpt av vilken behandling. Vi skulle vilja utveckla IPDT för ungdomar med andra typer av psykiska problem än depression och utvärdera effekten av dessa behandlingar, säger Björn Philips i ett pressmeddelande.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Lancet Digital Health.

Läs hela studien: Therapist-guided internet-based psychodynamic therapy versus cognitive behavioural therapy for adolescent depression in Sweden: a randomised, clinical, non-inferiority trial