Radar · Nyheter

”Det går inte att konkurrera om personalen med ren fjälluft”

Sjukvården i Norrbotten är överansträngd.

Massuppsägningar, läkaruppror, operationsstopp, hemskickad cancerpatient och en regionsdirektör som kastat in handduken. Sjukvården i landets norra regioner befinner sig i kris. Bristen på sjuksköterskor är akut.

Sjukvården i landets norra regioner är i en svår situation. Regiondirektören för Norrbotten, Anna-Stina Nordmark Nilsson, avgick tidigare under sommaren efter ett upprop där 167 läkare krävde ett nytt ledarskap. Ännu har ingen efterträdare utsetts.

Flera sjukhus har under sommaren gått upp i stabsläge, däribland Norrlands universitetssjukhus och Skellefteå lasarett, som dock lyckats stabilisera situationen. Men akutmottagningen i Gällivare har gått ut med att väntetiderna kan bli så långa som upp till ett dygn, på grund av kraftigt bantad bemanning under sommaren.

– Jag skulle säga att sjukvården aldrig har varit i ett så ansträngt läge som nu, när vi tvingas ställa in bland annat canceroperationer och köpa in dem i Region Stockholm istället, säger Elisabeth Lindblad till Arbetarvärlden.

"En käftsmäll som kändes"

En som drabbats av det svåra läget är 73-årige Torvald Hurula från Tornedalen. Han var inlagd på Sunderby sjukhus i Luleå och förberedd på att få sin 12 centimeter stora cancertumör i tjocktarmen avlägsnad. Men istället för en efterlängtad operation fick han chockbeskedet: Ingreppet blir inställt. Istället fick han och särbon Hjördis Palo packa ihop och återvända hem till byn Kivijärvi.

– Beskedet var: Det blir ingen operation imorgon. Då var det en riktig käftsmäll som kändes, säger Torvard Hulu, till DN.

Hjördis Palo fyller i:
– Personalen var själva förberedda och inställda på en operation nästa dag. Hur kan man samma dag säga att: ”Ni får åka hem. Det blir ingen operation. Och ni får inte veta när det blir, om det blir”.

Istället kommer Torvald Hurula behöva genomgå ingreppet på Karolinska institutet i Solna. Något datum för operationen är inte fastställt, vilket skapar ångest och oro.

– Inte är det kul att gå med cancer som växer och redan spridit sig. Cancern känns, som ett obehag i magtrakten, säger han.

Brist på sjuksköterskor

Någon brist på läkare handlar är inte vad det främst handlar om. 662 vårdanställda i Norrbotten har sagt upp sig de senaste åren, enligt Svt Norrbotten. Många av dessa är sjuksköterskor som lämnat på grund av stress, tung belastning och brist på tillfredställande löneutveckling.

Och nu bävar de sjukvårdsansvariga för framtiden, trots att både Norrbotten och Västerbotten ser framtiden an med tillförsikt. I och med att ett stort antal industrier har eller är på väg att etablera sig räknar man med ett kraftigt befolkningstillskott – och därmed ett växande behov av vårdplatser och personal.

Men om det redan har funnits en utmaning i att kunna erbjuda en tillfredställande sjukvård i de nordligare regionerna, kommer nu även konkurrens från industrierna.

– Det talas om att det kan bli 10 000 nya jobb i olika industrier. Var ska de personerna komma ifrån? Om villkoren inom vården är dåliga kommer en del att vilja gå till de bättre betalda jobben inom industrin. Det går inte att konkurrera om personalen genom att erbjuda ren fjälluft, säger Elisabeth Lindblad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV