Radar · Politik

Tongivande miljöpartist tänker inte kandidera till riksdagen

Maria Gardfjell har profilerat sig inom miljö- och energipolitiken.

Maria Gardfjell, riksdagsledamot för Miljöpartiet, har meddelat att hon inte kommer ställa upp i årets riksdagsval. Orsaken är att hon upplever brist på förtroende från lokalavdelningen i Uppsala.

Miljö- och energifrågor, och inte minst höstens turer runt skog- och strandskydd, har varit hjärtefrågor för Maria Gardfjell, riksdagsledamot för Miljöpartiet i Uppsala län. Nu har hon har meddelat att hon inte kommer att kandidera till riksdagen efter denna mandatperiods slut.

– Jag har bestämt mig för dra tillbaka min kandidatur. Jag hade gärna kvarstått, men jag kände inte tillräckligt med respekt och förtroende från min lokalavdelning.

Det var efter ett möte i lokalavdelningen i torsdags som Maria Gardfjell fattade sitt beslut.

– Det var droppen som fick bägaren att rinna över. Valet ska ju ske till helgen i vårt distrikt, och det finns många andra lokalavdelningar och politiker i Uppsala som stödjer mig väldigt starkt, men det är väldigt svårt att bedriva valrörelse om vi inte har stark sammanhållning. Jag blev ju personkryssad i förra valet, och man vill jobba med sin lokalavdelning, inte trots den. Partipolitik handlar om laget, inte om jaget, det är så jag ser det, säger hon till Syre. 

Oliver Björklund är ordförande i Miljöpartiets länsförening.

– Det är tråkigt att höra att hon upplever det så och också förvånande att hon säger så, för att mötet vi hade i veckan som ledde fram till att hon fattade det här beslutet, där lyftes det hur respekterad hon är för sin djupa politiska kunskap och många år av engagemang för miljö-och klimatpolitiken och miljöpartiet, säger han till P4 Uppland.

"Skiften i flera partier"

Tidigare har Miljöpartiets energi- och klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt sagt att han kommer att ta en paus från politiken och inte ställa upp i höstens riksdagsval. Partiets ekonomiskpolitiska talespersonen, tidigare miljöminister Karolina Skog lämnade riksdagen redan vid juluppehållet. Men detta är inte något unikt för Miljöpartiet, menar Maria Gardfjell.

– Jag ser att flera partier i riksdagen också har flera skiften. Det har varit en svår mandatperiod, pandemin har skapat så speciella villkor för oss politiker där vi inte har kunnat vara ute i landet och träffa människor. Det är naturligt med en rotation i politiken, men Miljöpartiet har en utmaning för det behövs många starka miljöpolitiker, och man måste ta tillvara på den kunskap som finns i landet. Det gäller också för väljarna att välja de politiker som har miljö och klimat som sina starkaste prioriteringar, det krävs mycket mer arbete hos alla partier för att de frågorna ska prioriteras högre.

Maria Gardfjell fortsätter sitt arbete i miljö- och jordbruksutskottet mandatperioden ut, sedan är planen att ägna sig åt miljö- och klimatfrågor i andra sammanhang.

– Jag har ju jobbat med miljö- och klimatfrågor i hela mitt liv, både i olika organisationer, företag och myndigheter, så jag tänker att det finns många platser och verksamheter som intressanta. Men just nu ska jag slutföra mitt arbete fram till valet, med fokus på bland annat skogsbruk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV