Radar · Inrikes

Socialutskottet missnöjt med Hallengrens besked

Socialminister Lena Hallengren (S) medverkar på socialutskottets sammanträde på tisdagen.

Socialutskottet är inte helt tillfreds med socialminister Lena Hallengrens besked i riksdagen om handlingar till Coronakommissionen.
”Jag kan inte få in i mitt huvud att det inte finns några mötesanteckningar från samordningsgruppen med statssekreterare”, säger utskottets ordförande Acko Ankarberg (KD) till TT.

Det var i fredags som Moderaterna kallade Hallengren till socialutskottet eftersom Coronakommissionen, som granskar samhällets pandemihantering, nekats att ta del av handlingar från regeringskansliet med koppling till pandemin.

– Vi kommer att kräva svar från socialministern som har varit det ansvariga statsrådet för coronahanteringen. Vi anser det vara oerhört allvarligt, nästan ofattbart, att regeringen sätter sig på tvären och inte vill lämna den här informationen, säger Moderaternas talesperson Camilla Waltersson Grönvall (M).

Enligt Acko Ankarberg så var beskedet från socialministern att Coronakommissionen får del av allt som de kan få del av.

Inga anteckningar

– Brevväxlingen mellan kommissionen och regeringskansliet visar ju att det inte stämmer, säger Ankarberg.

Coronakommissionen har vid flera tillfällen begärt att få ta del av minnesanteckningar, loggböcker och annan dokumentation som gjorts av befattningshavare inom regeringskansliet med koppling till pandemin.

Man vill bland annat ha anteckningar från möten med gruppen för strategisk samordning (GSS) som samordnat regeringskansliets coronaarbete. Gruppen leddes av den tidigare statssekreteraren Elisabeth Backteman.

Allvarligaste frågan

Av ett svar på Coronakommissionens begäran att få ut relevanta handlingar framgår att det hållits 149 möten med gruppen. ”Några mötesprotokoll eller mötesanteckningar från dessa möten finns inte”, skriver hon.

Det beskedet gav också Lena Hallengren till utskottet. Det är de uppgifterna som Acko Ankarberg har litet svårt att förstå.

– Den allvarligaste frågan är att det inte finns någon sådan dokumentation. Vad har man då en sån här krisledningsgrupp till? Det måste ju finnas noteringar om vilka överväganden man gjort och hur man ska gå vidare, säger hon.

Det är bland annat på grund av bristen på sådana mötesanteckningar som kommissionen efterfrågat minnesanteckningar från enskilda tjänstemän. Här är regeringskansliets besked att man inte förfogar över dessa och att det är en juridisk fråga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV